Опитите на германския автомобилен гигант Volkswagen да напусне Русия срещнаха ново препятствие, след като местен съд замрази активите на компанията в страната. Причината - иск от страна на локалния ѝ партньор ГАЗ, съобщава "Ройтерс".

VW преустанови работа в Русия през миналата година заради западните санкции, наложени след избухването на войната в Украйна. Компанията се опитваше да продаде своята собственост, включително големия завод в Калуга, който може да произвежда 225 000 автомобила годишно.

Как напускането на Русия от западни компании може да е изгодно за Китай

Как напускането на Русия от западни компании може да е изгодно за Китай

"Запълването" на пазарни ниши

Това обаче поне на този етап не може да се случи, след като ГАЗ, които имаха договор с Volkswagen да произвеждат техни автомобили във фабриката си в Нижни Новгород, заведоха дело за 201,3 млн. долара. Според руската компания VW неправомерно са прекратили споразумението през август миналата година.

Автомобилната индустрия в страната понесе много сериозни щети след нахлуването в Украйна. Западните производители прекратиха дейността си и така общият брой слезли от поточната линия возила се срина с 67%. В момента на пазара са предимно китайски марки или местни модели с по-стари технологии.

В Русия започват продажбите на китайския премиум джип Tank 300 – каква е цената му

В Русия започват продажбите на китайския премиум джип Tank 300 – каква е цената му

Това е първият модел от премиум линията на концерна Great Wall Motor, има и Tank 500

Опасенията са, че модерно оборудваните заводи на компаниите от "вражески" държави може да бъдат национализирани - продажбата им в момента е възможна само с изричното одобрение на правителствена комисия. Така през 2022 г. Renault на практика отписа активи за 2,2 млрд. евро, след като продаде за символичната 1 рубла мажоритарния си дял в "АвтоВАЗ". Той отиде в държавно предприятие.