Компании от Китай, а защо не и от Русия, може да имат изгода след оттеглянето от Руската федерация на много западни компании, съчетано и със затварянето на пазарите на редица западни страни за руския бизнес.Тази гледна точка е изразил заместник-директорът на Института по икономика и бизнес администрация към Педагогическия университет на Централен Китай (град Ухан), Чжоу Уейди, пише ТАСС.

"Що се отнася до западните марки и настоящата ситуация в Русия, китайските компании може да продължат да инвестират в руската икономика след оттеглянето на много западни компании и техните марки", казва той, коментирайки перспективите за насърчаване на икономическото сътрудничество между двете страни във все по-усложнената международна (икономическа) среда. По думите на Чжоу Уейди, "за китайските компании износители на стоки, както и за тези, които инвестират в Русия, това със сигурност е много добра възможност."

Китай и Русия са близки (икономически) повече от всякога - и това е проблем за САЩ

Китай и Русия са близки (икономически) повече от всякога - и това е проблем за САЩ

Китай не се е отказал от Запада, но залага на Русия

Експертът уточнява, че самият процес на "запълване на нишите", които се образуваха след оттеглянето на западните компании от руския пазар, "съответства на целите на китайско-руското стратегическо сътрудничество".

"Това е от полза както за Китай, така и за Русия", подчертава Чжоу Уейди. Според него, при така стеклите се обстоятелства, "западните врати се затвориха", включително за енергоносителите от Руската федерация. Но същевременно Русия трябва да увеличи своя пазарен дял, чрез увеличение на доставките на стоки за други страни".

Относно възможностите за привличане на руски капитали в китайски компании и марки, заместник-директорът на Института по икономика и бизнес администрация отбелязва, че това е "избор на Русия и населението на страната"."Що се отнася до дългосрочните перспективи, аз се надявам, че все пак ще има приток на инвестиции в Русия не само от Китай, но и от възможно най-много други страни, включително западни", добавя китайският икономист.

Санкциите спрямо Русия ще премахнат глобалното превъзходство на САЩ, според американски анализатор

Санкциите спрямо Русия ще премахнат глобалното превъзходство на САЩ, според американски анализатор

Каква е основната последица за света от наложените санкции

Той също така отбелязва, че качеството на продуктите, произведени в Китай, се е подобрило значително през последните години, което ще позволи да се удовлетворят изискванията на руските потребители. "Руснаците ще могат да намерят от Китай по-добри стоки и марки с най-добро качество или пък продукти с приемливо качество и атрактивни цени", отбелязва Чжоу Уейди.

ТАСС припомня, че в края на миналата година търговският представител на Русия в Китай Алексей Дахновски е заявил, че замяната на вноса на стоки от "неприятелски" държави с доставки от Китай има "доста сериозни перспективи".Той тогава напомня, че продуктите на много китайски отрасли са търсени в цял свят.

А преди дни руският посланик в Пекин Игор Моргулов е обърнал внимание на добрите перспективи за увеличаване на износа от Китай за Русия, отбелязвайки ръста на доставките на машиностроителни продукти и редица стоки с висока добавена стойност. По думите му, "това са и компютри, и мобилни телефони, и автомобили".

В какво се състои „удивителната устойчивост на руската икономика“

В какво се състои „удивителната устойчивост на руската икономика“

Русия има "значителен ръст при производството на военна техника", пише в свой икономически обзор френско бизнес издание