Американският производител на електромобили Tesla се готви да съкрати над 10% от служителите си, съобщава порталът elektek, като цитира изпратено до персонала на компанията писмо.

От текста, подписан от боса Илон Мъск, се разбира, че според него има "дублиране на роли и функции в определени области" и, за да се върне Tesla към растежа, са нужни "намаляване на разходите и увеличаване на продуктивността". Това ще засегне над 14 000 души, като в публичното пространство циркулират и информации за близо двойно повече.

Tesla - проблеми и перспективи

Tesla - проблеми и перспективи

Компанията е изправена пред силната конкуренция на Китай

Вече има и служители, които обявиха в социалните мрежи, че са загубили достъп до вътрешните системи - ясен знак за бъдещето им в компанията. Няколко висши мениджъри вече нямат "значка" на Tesla в X/Twitter, но официален коментар няма.

Това е поредна лоша новина за Tesla и за притежателите на нейни акции. Доставките на компанията за първи път намаляваха на годишна база в резултат на жестоката конкуренция на ключовия китайски пазар и офанзивата на местните играчи.

Мъск и компания се отказаха поне на този етап и от разработката на по-бюджетния електромобил Model 2. Въпреки твърденията на милиардера за огромен интерес към Cybertruck, неговото производство също забавя темпо.