Tesla публикува кратко видео за тестване на електрически камион на своя изпитателен полигон. Краткият видеоматериал показва прототип на екологичен камион без прицеп и коментар по темата на Илън Мъск.

Очаква се това да е окончателният дизайн на новия продукт на компанията, който няма да претърпи промени до началото на масовото производство. Според Carscoops първите електрически тежкотоварни камиони ще бъдат доставени на клиентите до края на тази година.

Според мажоритарния собственик и ръководителя на Tesla Илон Мъск електрическият камион ще може да измине до 1000 километра без презареждане. Според него подобни показатели могат да бъдат постигнати благодарение на усъвършенствани батерии и супермодерни технологии на американските инженери.

В същото време по-рано от Tesla бяха изнесени други данни относно максималния пробег на електрическите товарни превозни автомобили от модела Semi. Например бе съобщено, че в стандартната версия Tesla Semi ще може да измине до 500 км, а в най-високия клас - до 800 км без презареждане на батериите.

Очаква се силовият агрегат на машината да включва четири електрически мотора. По предварителни данни камионът ще може да ускори от място до 100 км / ч за пет секунди, а с ремарке с тегло 40 тона - за 20 секунди. Все още няма официално потвърждение на тази информация.

Прототипът на електрически камион Tesla Semi бе представен през ноември 2017 година. След това датата на започване на серийното производство на новостта беше отлагана повече от веднъж. Първоначално беше планирано тежкият товарен автомобил да бъде на конвейера през 2019 година. Причините за отлагането на производството оповестени.