Традиционно, повечето от българите, а и като цяло по-голямата част от хората по света си купуват коли втора ръка. Затова е изключително важно да знаем кои са подводните камъни, когато предприемем такава покупка. Рейтингът на най-ненадеждните  автомобили на старо на възраст от 6 до 20 години, съставен от анализатори на британското издание Whatcar, съвместно със застрахователната компания MotorEasy, опитва да помогне на шофьорите да направят правилния избор на вторичния пазар.

Колко биха похарчили руснаците за покупка на нов и на "втора ръка" автомобил

Колко биха похарчили руснаците за покупка на нов и на "втора ръка" автомобил

Повечето от анкетираните смятат да закупят употребявана кола, коя е предпочитаната марка

ТОП 5 на най-проблемните коли на старо

Opel Astra (2009-2015)

Ситуацията с надеждността на комбито Opel Astra с бензинов двигател не е най-добрата. Затова 44% от анкетираните съобщават за различни неизправности на тази машина, с които са се сблъскали напоследък. Най-често шофьорите се оплакват от работата на климатика, скоростната кутия, окачването и електрониката.

Снимка 585790

Източник: Opel

Поради възрастта на автомобилите, нито един водач, участвал в анкетата, не може да разчита на безплатен ремонт (в гаранция). Въпреки това, според собствениците, пътуването до сервизния център не е ударило силно джоба им. Средната сметка за ремонт е била по-малко от £300 . В почти всички случаи цялата работа от майсторите отнема около един ден. Само 11% от собствениците на Opel Astra са чакали колата си повече от седмица.

Nissan X-Trail (2014-2022)

Според авторите на изследването японският Nissan X-Trail има репутацията във Великобритания на много надежден кросоувър. Въпреки това, според резултатите от проучването, беше възможно да се установи, че 45% от собствениците на тази машина веднага са се сблъскали с голям брой неизправности по време на работа на машината. Най-често възникват проблеми с работата на климатика, акумулатора, спирачките, електричеството, изпускателната система и скоростната кутия.

За 35% от собствениците на Nissan X-Trail ремонтът на автомобила е безплатен (гаранционен). Въпреки това, 10% от анкетираните са имали по-малко късмет и са били принудени да платят повече от £1500 за работа. В половината от случаите ремонтът на автомобила отнема един ден. Останалите 50% от колите стояха в сервизите повече от седмица.

Land Rover Discovery (2004-2017)

Друг лидер в антирейтинга е всъдеходът Land Rover Discovery. Собствениците на колата се оплакаха от ненадеждността на колата, както и от високата цена и сложността на ремонтите. През последните две години 46% от собствениците на Land Rover Discovery са се сблъскали с проблеми с SUV наведнъж. Според автомобилистите най-често възникват проблеми с батерията, спирачната система, двигателя, горивната система и окачването.

Само 6% от колите са ремонтирани в гаранция. За повечето собственици на Land Rover Discovery ремонтът струва £750. В същото време 35% от анкетираните казаха, че трябва да платят от £1000 до £1500. за услугата. Обикновено ремонтът на SUV в сервизни центрове отне около седмица.

Снимка 555270

Източник: Twitter / Current Automotive

Tesla Model S (2014-2022)

Единствената електрическа кола, попаднала в антирейтинга за надеждност, е Tesla Model S. Според проучването 64% ​​от собствениците на тази американски автомобил са имали поне една неизправност по време на работа за две години. Както признават собствениците, неправилната работа на електрониката, батериите, навигацията и климатика се е превърнала в истинско главоболие за тях. Шофьорите също се оплакват от окачването и електронните асистенти.

В 50% от случаите разходите за ремонт на Tesla Model S са поети от самата компания.

Lexus RX (2003-2009)

Впечатляващият стил и впечатляващата гама от опции правят Lexus RX привлекателна покупка. Проблемите с надеждността обаче развалиха опита на много участници в изследването на тази машина. Така 45% от анкетираните съобщават за проблеми с автомобила. Повечето от оплакванията на шофьорите бяха причинени от окачването и спирачната система.

Ремонтът на японски кросоувъри също отнема много време. В резултат на това 36% от автомобилите са прекарали повече от седмица в сервизите.

Търговци на коли "втора ръка" предупреждават за нов вид измама при покупка от онлайн платформи

Търговци на коли "втора ръка" предупреждават за нов вид измама при покупка от онлайн платформи

Драстично поскъпване на употребяваните коли у нас