Големите японски производители Toyota и Honda ще извикат в сервиз повече от 6 милиона автомобила по света, главно в САЩ, поради дефектни въздушни възглавници, произведени от TRW Automotive и Takata, съобщава CNN.

Така Toyota ще изпрати 3,4 милиона автомобила за сервизно обслужване, включително коли от моделите Corolla, Corolla Matrix и Avalon, оборудвани с TRW блок за управление. Грешки в електронния модул могат да доведат до отказ от задействане на самата възглавница по време на челен удар.

САЩ проверява случай на дефектни въздушни възглавници в 12,3 милиона автомобила

САЩ проверява случай на дефектни въздушни възглавници в 12,3 милиона автомобила

Засега заради проблемът са загинали осем души

Според Националната администрация за безопасност на движението по магистрали в САЩ (NHTSA) засега е известен един случай на смърт поради този дефект. Автомобилният производител ще инсталира допълнителен филтър за радио шум между контролния блок на въздушната възглавница и окабеляването.

Що се отнася до Honda, компанията привиква в сервиза 2,7 милиона автомобила, оборудвани със системи от японската компания Takata с дефектни пиропатрони на газовия генератор. Неизправност може да накара въздушните възглавници да работят с прекомерно налягане по време на авария, както и изпускането на метални фрагменти от корпуса на газовия генератор в купето. Известни са поне 25 смъртни случая, свързани с този проблем.

$1 милиард глоба отнася Takata заради дефектните въздушни възглавници

$1 милиард глоба отнася Takata заради дефектните въздушни възглавници

16 смъртни случая са замесени в решението

Досега проблемите с въздушните възглавници на Takata са засегнали близо 100 милиона автомобила по целия свят.