Към 1 юли тази година в Русия са регистрирани 13,4 хиляди автомобили от луксозния сегмент, съобщиха от аналитичната агенция "Автостат" .

Около една трета от тях са автомобили Bentley. Общо в Русия са преброени 4,3 хиляди автомобила на претсижната британската марка.

На второ място е Mercedes-Maybach. В страната има 3.4 хиляди от тези престижни коли, чийто дял се равнява на 25.5%. Тройката се оформя от Maserati с 1,6 хиляди бройки, което представлява 12% от парка луксозни автомобили.

На четвърто място е Rolls-Royce с 1,3 хиляди лимузини, което съответства на почти всеки десети луксозен автомобил. Следват: Ferrari (780 единици), Aston Martin (436 единици) и Lamborghini (417 единици).

Руснаците купуват по-малко луксозни коли през 2019-а

Руснаците купуват по-малко луксозни коли през 2019-а

Най-популярен от началото на годината е Mercedes-Maybach S-Class

Според анализаторите, в Русия през първите осем месеца на тази година са продадени 867 автомобила от луксозния сегмент. Тази брийка е с 10,7% по-малка от данните за същия период на 2018 година. Най-популярният луксозен автомобил на руския пазар остава Mercedes-Maybach S-Class, делът му сред скъпите автомобили е 36%. Но през отчетния период продажбите на луксозния седан паднаха с 36,9% до 310 автомобила.

Също така сред руснаците са популярни автомобилите на британската марка Bentley, от които за осем месеца са продадени 223 екземпляра, което е с 37,7% повече в сравнение с миналата година.

Положителен резултат от продажбите демонстрира и Rolls-Royce. От януари до август на руския пазар са продадени 115 такива автомобила. Това е два пъти повече в сравнение с 2018 година. Следва Lamborghini със 105 продадени спортни автомобила, което показва почти трикратно увеличение. Maserati успя да продаде 83 автомобила от началото на годината (-47,5%).

В Русия през септември 2019 г. влязоха в сила нови правила за изчисляване на транспортния данък, пише autonews.ru. Промените засягат и собствениците на скъпи автомобили - за колите, включени в този списък, ще се прилага увеличена тарифа.