Volvo Cars си постави нови цели, насочени към удвояване на продажбите и увеличаване на печалбата до 2025 г., като производителят на премиум автомобили разширява дела си в нови сегменти и технологии.

Шведската компания, която е собственост на китайския автомобилен гигант Geely, планира до 2025 г. половината от всичките й коли да бъдат изцяло електрически, а 1/3 да бъдат самоуправляващи се.

Volvo смята да увеличи с 50% автомобилите, които предлага в рамките на програмата си "Грижа". Избирайки тази програма, клиентите плащат определена месечна такса за 2-годишен договор и получават кола, застраховка и помощ при повреда, а Volvo покрива и цялата поддръжка.

Първи модел на Volvo излиза на пазара без дизел

Първи модел на Volvo излиза на пазара без дизел

Търсенето намалява

"Очакванията на нашите клиенти се променят бързо. Това означава, че Volvo Cars също се променя бързо", заяви Хакан Самулелсон, президент и главен изпълнителен директор на Volvo, който в миналото сравни програмата с покупката на мобилен телефон.

"Тези инициативи ще помогнат за превръщането на Volvo от чисто автомобилна компания в директен доставчик на потребителски услуги", обясни той.

Шведската компания има за цел да създаде 5 млн. "директни потребителски отношения" до 2025 г., което означава, че продажбите почти ще се удвоят. Миналата година Volvo продаде 571 000 автомобила в световен мащаб.

От 2019 г. няма да има Volvo без електрически мотор

От 2019 г. няма да има Volvo без електрически мотор

Компанията обръща гръб на дизела и бензина

Компанията си поставя задача да увеличи рентабилността си, "като я приведе в съответствие с други производители на автомобили", като BMW и Mercedes. Тя смята да се доближи до марж на печалбата от 10%, спрямо сегашните 6.4%, отчетени в последните тримесечни данни.

За да го постигне, Volvo ще продължи да навлиза в новия сегмент, предоставяйки автомобили за услуги за споделено пътуване, които разработват системи за самоуправление. През есента шведската компания сключи сделка с Uber за продажбата на 24 000 от своите големи SUV XE90.

Volvo и Uber сключиха сделка за над $1 милиард

Volvo и Uber сключиха сделка за над $1 милиард

Автомобилният производител ще достави 24 000 модела XC90, които ще се движат автономно

Рентабилността ще се повиши и благодарение на сътрудничеството между Volvo и други автомобилни бизнеси в групата на Geely, като Lynk & Co и Polestar, наскоро възродената марка премиум електромобили.

Комбинацията от споделена изследователска и развойна дейност, поръчки и икономии от мащаба се разглежда като начин за увеличаване на печалбата.

Откак беше купена от Geely през 2010 г. за 1.8 млрд. долара, шведската компания е в истински разцвет, а китайците определено спечелиха от покупката й. Приходите на Volvo за миналата година са 24.26 млрд. долара, а печалбата й е 1.266 млрд. долара.