"Не карайте на къси разстояния: ще си развалите двигателя!" - предупреждават ни от професионални майстори от сервиза и опитни шофьори.

"Карайте както искате! Както и да е, след пет години ще дойдете при нас за нова кола", възразяват им търговците на автомобили.

Ясно е, че няма много смисъл да се вслушваме във всичко, особено в последното, но самият термин "кратко пътуване" е доста неясен. Да кажем, че шофираш от вкъщи до работа на разстояние от десет километра. Ще се счита ли това за кратко такова пътуване? Е, вероятно все още не: десет километра не са малко. А ако, да речем, 5 километра? Като цяло, нека разберем дали всичко е толкова лошо с кратките пътувания, както ни плашат гаражните експерти.

Какво се счита за кратко пътуване?

Някои производители на автомобили дават конкретни насоки за това колко дълъг маршрут се счита за кратко пътуване. Обикновено това е шофиране с обхват до 5-8 километра. Всичко повече определено е дълго пътуване, така че тези, които живеят на десет километра или повече от работното си място, не трябва да се притесняват за това.

Но, може би, би било по-логично да не се опитваме да напаснем определението за "кратко пътуване" към някакви конкретни разстояния, а просто да помислим какво не е наред при краткото пътуване и какви проблеми то създава на колата.

Очевидно е вредно за двигателя да работи с масло, сгъстено от студено време, което създава прекомерно триене в цилиндровия блок. За автоматична скоростна кутия е вредно да работи с незагрета ATF течност поради същото излишно натоварване, причинено от повишен вискозитет.

Оказва се, че не са вредни самите кратки пътувания, а движението с течности, които не са загрети до оптимални работни температури. Тоест, ако приемем, че ще се направи кратко пътуване с топли масла, тогава изобщо то не е вредно за колата!

Как убиваме двигателя на автомобила през лятото

Как убиваме двигателя на автомобила през лятото

90% от шофьорите не знаят какви опасности за най-важната част от колата крият жегите

А времето за загряване на смазващите течности до работни температури директно зависи от външната температура. Ако навън времето е минус 10 или с още по-ниски градуси, тогава двигателят съответно ще загрее по-дълго и ще се охлади много по-бързо. Това означава, че общата продължителност на вредните кратки пътувания ще се увеличи: карали сте пет километра, двигателят не е имал време да загрее напълно и вече сте го изключили. След това, дори ако само половин час по-късно ще пътувате с колата, двигателят отново беше напълно студен - и започна ново "вредно" пътуване ...

През лятото всичко това е много по-лесно. Двигателят се охлажда по-бавно, загрява по-бързо и се износва много по-малко дори при студен старт. Така че, ако се опитате да отговорите на въпроса, поставен в заглавието на статията, тогава отговорът ще изглежда така:

"Кратко пътуване е всяко пътуване, по време на което техническите течности в автомобила не са загряти до работна температура"

И колко вредни са кратките пътувания, особено сега през зимния сезон? Вредни са, разбира се, но не толкова, че да откажете да управлявате кола заради това. В крайна сметка колата е едно от многото неща, които правят живота ни по-лесен и удобен. И ако има дилема, дали да се грижите за себе си или за колата си, тогава ми се струва, че изборът в този случай е очевиден ...