Китайското министерство на търговията изработи и публикува проектоправила, имащи за цел насърчаването и подкрепата на трансграничната електронна търговия, съобщи Ройтерс.

В съобщението се казва, че секторът вече играе ключова роля във външната търговия на страната и затова държавна подкрепа на всички нива следва да бъде гарантирана. Министерството ще се стреми да подобри управлението на трансграничните данни и да оптимизира надзора на трансграничния износ, допълват от там.

Shein и Temu поглъщат капацитета на товарните самолети по света

Shein и Temu поглъщат капацитета на товарните самолети по света

Надпреварата за най-бърза доставка на евтини стоки вече е извън границите на здравия разум

Документът поставя акцент върху стимулирането и активната подкрепа на индустрии с потенциал за пробив в електронната търговия на международна сцена. Това ще се случва чрез изграждане на подходяща инфраструктура и канали за дистрибуция, включително организирането и промотирането на тематични събития в сектора.

Друг ключов елемент от проекта е насърчаването и последващото обучение на желаещите да участват на този пазар, включително и включването на тази икономическа ниша в образователната програма на колежи и университети.

Ето как компанията майка на Temu измести основния играч от китайския пазар на е-търговия

Ето как компанията майка на Temu измести основния играч от китайския пазар на е-търговия

PDD вече е начело по пазарна капитализация в страната

Не на последно място, националните министерства и правителствени служби се ангажират да улеснят каналите за финансиране, като обещават да подпомогнат трансграничните компании за електронна търговия да "станат глобални", заяви министерството.

Решението на министерството идва на фона на непрекъснат пазарен ръст на търговци като AliExpress, Temu и Shein. Този успешен пример дава на китайската икономика, и в частност на фирми, които нямат международен опит, път за развитие и перспектива, на фона на макроикономическия спад и продължилата твърде дълго имотна криза.

Shein се готви за IPO на лондонската борса

Shein се готви за IPO на лондонската борса

Очаква се пазарната оценка да достигне 50 милиарда паунда

Със сигурност изборът на време за предприемането на мерки на държавно ниво има "топла" връзка и с нестихващите проблеми с европейското законодателство на най-популярните китайски онлайн търговци. Не по-малка мотивация е все по-вероятното предстоящо листване на Лондонската борса на гиганта Shein и необходимостта от устойчив позитивен имидж на e-commerce компаниите от азиатската страна.