Националната служба за спестявания на заетите във Великобритания (NEST) прекрати отношенията си с френската компания за IT услуги Atos след едва 2 години съвместна работа по договор, който можеше да продължи цели 18 години и така да донесе на фирмата 1,5 млрд. паунда, съобщава The Register.

Загубата на важния клиент може да доведе до съкращаването на 1000 служители на Atos във Великобритания и Индия. Компанията има голям офис и в България с над 1000 заети.

Atos, за която работят над 1500 българи, продава част от бизнеса си

Френски гигант, за който работят над 1500 българи, продава част от бизнеса си

Компанията произведе българския суперкомпютър

Националната служба за спестявания на заетите е държавен пенсионен фонд, който управлява милиарди. Atos трябваше да създаде и управлява различни бизнес процеси, като за целта се очакваше от компанията да предостави софтуер, мрежово оборудване и друга IT инфраструктура. Първоначалният срок на договора беше 10-годишен с възможност за 5-годишно удължаване и 3-годишен преходен период.

Според информация на The Register NEST са поискали прекратяването на договора, след като от Atos са поискали удължаване на сроковете по него с мотива, че пенсионният фонд многократно е искал промени в последния момент. Сега държавната структура ще продължи да работи с друг партньор и междувременно преразглежда дългосрочните си планове.

Не е най-добрият момент за това

Загубата на важния клиент идва в труден момент за Atos. Освен всичко друго, това може и да не е последният удар по репутацията и финансите ѝ на Острова - държавната банка National Savings & Investments (NS&I) обяви през миналия май, че търси IT доставчици за проекти за над 750 млн. паунда. Тя е дългогодишен клиент на Atos, но договорът им изтича в началото на следващата година.

Atos отваря у нас глобален център за киберсигурност и наема до 300 специалисти

Френски гигант с €11 милиарда приходи отваря глобален център за киберсигурност у нас

Компанията планира да наеме 50 български специалисти до края на годината

През юни миналата година акциите на компанията се сринаха с 27%, след като стана ясно, че растящият бизнес в областта на киберсигурността и големите обеми от данни ще бъде отделен. Решението на борда доведе до сътресения в управлението, като изпълнителният директор и финансовият директор напуснаха постовете си.

Водят се проучвателни разговори за привличането на инвеститори за миноритарен дял, като се спряга името на Airbus. През септември беше отклонена оферта от 4,2 млрд. евро от технологичната консултантска компания Onepoint и британския фонд за дялово инвестиране ICG, които искаха да закупят именно този бизнес от Atos.