Френският технологичен гигант Atos, който произведе и достави новия Български суперкомпютър Discoverer и за когото работят над 1500 българи, обяви, че е влязъл в ексклузивни преговори с италианската инженерингова фирма Lutech за продажба на част от своите активи в Италия.

Стъпката идва под натиска на инвеститорите, настояващи за повишаване на рентабилността на компанията.

Италианският бизнес, предложен за продажба, представлява 2% от общите приходи на групата през 2021 година, става ясно от информация на компанията. По-рано Atos стартира програма за продажба на активи на стойност 700 милиона евро, за да финансира своя план за възстановяване.

Компанията все още не е обявила цената на сделката за Atos Italia, но според източници, тя може да е около 240 милиона евро

Продажбата на италиански активи изключва дейностите на Atos, свързани със суперкомпютри. Припомняме, че компанията произведе високоизчислителната машина Discoverer в България. Освен това Atos привлече вниманието тази година и с откриването на свой глобален център за киберсигурност.

Френската група присъства у нас с две свои дружества, в които работят над 1500 служители и предоставят IT решения и услуги за корпоративни клиенти в над 40 страни по света

Базираната в Милано Lutech предоставя широка гама от услуги в помощ на компаниите да дигитализират бизнеса си - от IT инфраструктура до облак и киберсигурност. Фирмата бе закупена миналата година от Apax Partners в сделка, оценяваща я на около 500 милиона евро.