Прогнозата за автомобилните продажби през май сочи, че кризата в отрасъла продължава, докато отделните щати все още не са възстановили нормалното функциониране на икономиката, предаде Zero Hedge. Според Cox Automotive, продажбите ще са спаднали с 33% на годишна основа, което означава малко над 1 млн. сделки.

Очакването за цялата година е броят продадени автомобили да достигне 11,4 млн., което ще превърне 2020 г. в най-тежката за сектора от 2009 г. насам. Ако прогнозата се окаже правилна, това ще е спад от почти 35% спрямо миналата година, през която бяха продадени над 17,4 млн. автомобила.

Във Великобритания произведоха само 197 автомобила за месец

Във Великобритания произведоха само 197 автомобила за месец

Индустрията губи £12,5 млрд. приходи

Негативните новини за производителите, чиито продажби изпитваха трудности още преди разпространението на коронавируса, обаче може би тепърва предстоят. Прогнозата на Bank of America е, че търсенето ще продължи да спада, именно в момента, в който компаниите започват да възстановяват производството.

Тази прогноза идва на фона на постепенното възстановяване на шофирането през. Данните за закупеното гориво през април, когато икономическата активност удари дъното заради мерките срещу коронавируса, показват спад от над 30% на годишна основа. През май обаче, той вече е компенсиран наполовина и е надолу със само 14%, отново според Bank of America.

"Изборът на автомобил може да е ограничен, тъй като желаният модел, дори и да е наличен на склад, може да не е с предпочитания от потребителите цвят или ниво на оборудване, което може да подтиква потребителите да отлагат покупките, да преминат към други марки или да се насочат към пазара на автомобили втора ръка", коментират от Cox Automotive.

73% срив на продажбите на нови автомобили в България

73% срив на продажбите на нови автомобили в България

Колко продаде в ЕС всеки един от производителите?

"Автомобилните анализатори обвиняват за спада на продажбите недостига на нови автомобили, но това е абсурдно, след като страната е изправена пред безпрецедентно пресищане на пазара", коментират от Zero Hedge.

Според Bank of America, коронавирусът е довел до общ спад на продажбите с до 1,6 млн. автомобила, която този обем няма да бъде компенсиран напълно с възстановяването на икономиката.