Производството на автомобили във Великобритания практически е спряло през април. През четвъртия месец се отчита спад от 99,7% спрямо същия месец на миналата година, показват данните на асоциацията Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT), цитирани от BBC. Това е най-ниското ниво на производство от Втората световна война.

През април едва 197 премиум и луксозни спортни автомобила са били произведени, като 45 са доставени на клиенти. "Данните не са изненадващи, но подчертават предизвикателствата пред индустрията. През миналия месец приходите са нула", казва Майк Хевс, главен изпълнителен директор на асоциацията.

Обикновено, заводите на Острова произвеждат по около 400 хил. автомобила. Липсата им струва на индустрията £12,5 млрд. приходи. Някои от заводите все пак произвеждаха лични защитни средства за здравните работници.

Според асоциацията, възстановяването ще бъде постепенен процес, като половината от производителите на автомобили и двигатели се връщат на работа тази седмица.

Произведените през април автомобили са от марки като McLaren, Bentley и Rolls Royce. Макар че производствените линии бяха спряни, по автомобилите бяха правени последни детайли. Отнема около месец за сглобяването на луксозен спортен автомобил.

73% срив на продажбите на нови автомобили в България

73% срив на продажбите на нови автомобили в България

Колко продаде в ЕС всеки един от производителите?