Най-богатият човек в света Бил Гейтс инвестира в стартъп, който използва слънчевата топлина за създаването на газ, достатъчно за захранване на тежка индустрия.

Компанията Heliogen използва огледала, за да концентрира слънчевата светлина, създавайки температури от порядъка на 1 000 градуса по Целзий, без във атмосферния въздух да се отделят вредни емисии.

Технологията дори може да създаде температури от 1 500 градуса по Целзий. Високата температура служи за разделяне на водородните молекули от водата, създавайки газ, който може да се използва за отоплението на домове, задвижването на автомобили и като гориво за електроцентрали, давайки алтернатива на изкопаемите горива.

Бил Грос, главен изпълнителен директор и основател на базираната в Калифорния компания, заяви, че стартъпът представлява технологичен скок за справяне с вредните емисии от промишлеността и транспорта, които съставляват 75% от въглеродния отпечатък в света.

Снимка 453634

Източник: Heliogen

Компанията използва софтуер за задвижване на голям масив от огледала, които отразяват слънчевата светлина към определена цел. Така концентрираната слънчева топлина създава нов източник, почти три пъти по-интензивен от търговските соларни системи, обяснява Грос.

По думите му създаването на евтина, свръхвисока температура и енергия дава на компанията възможност да мисли за по-сериозен принос за решаването на климатичните проблеми.

Технологията може да генерира достатъчно високи температури за производство например на цимент без изкопаеми горива.

Производството на цимент е третият в света източник на вредни емисии след нефта и въглищата. В същото време се очаква производството му да нараства заради засилващата се урбанизация в развиващите се страни и предвид икономическия растеж.

Ако производството на цимент не бъде регулирано по някакъв начин или не се измисли екологична алтернатива, то това би представлявало голяма заплаха за целите на Парижкото споразумение.

Heliogen има подкрепата на инвеститори с частен капитал и предприемачи, които вярват, че неговата технология може да помогне на най-замърсяващите индустрии да намалят въглеродните си емисии.

Ранните инвеститори в Heliogen включват Гейтс, фирмата за рисков капитал Neotribe, какито и Nant Capital на милиардера Патрик Сун-Шион.

Гейтс коментира, че е доволен от това, че е сред първите инвеститори и привърженици на стартъпа. Според него той е надежден и обещаващ в намеренията си да замести изкопаемите горива.

"Днес индустриалните процеси като тези, използвани за производството на цимент, стомана и други материали, са отговорни за повече от една пета от всички емисии. Тези материали са навсякъде в живота ни, а нямаме доказани технологии, които да ни дадат достъпни, нулево-въглеродни алтернативи на производство. Ако желаем да стигнем до нулеви въглеродни емисии като цяло, то имаме още много да работим", коментира милиардерът.

Светът ще добива половината от нужното електричество от вятъра и слънцето до 2050-а

Светът ще добива половината от нужното електричество от вятъра и слънцето до 2050-а

Европа ще е лидер с 92% възобновяема електроенергия