Германската група Bosch ще построи фабрика за перални машини в град Симерия в Западна Румъния, съобщи Agerpres. Разрешението за строеж бе подписано вчера.

"Инвестицията ще генерира над 700 местни работни места", каза кметът на Симерия, Емил Ристею.

Новият завод беше обявен в края на миналата година. За този проект Bosch е поискал държавна помощ в размер на 100 млн. румънски леи при инвестиция от 454 млн. леи (97 млн евро). Строителните работи трябва да започнат през следващите 12 месеца и след това да, а след това проектът трябва да бъде завършен в рамките на 2 години - краен срок, който може да бъде удължен, ако е необходимо.

След изграждането на нови производствени съоръжения, фабриката ще има годишен производствен капацитет от 1 млн. перални машини за европейския пазар.

Заводът ще бъде построен на парцел от 41 хектара, а стойността на строителния проект е 125 млн. леи (26,8 млн. евро), според издаденото разрешителното.

Местните власти ще осигурят комунални услуги и достъп до пътя на новото звено. Стратегията за развитие на града за младежко образование и създаване на нови индустриални и жилищни райони също ще се съсредоточи върху тази инвестиция, каза кметът на Симерия.