Производителят на безалкохолни напитки Coca-Cola обяви, че ще отвори нов развоен център за информационни технологии в София, като там ще наеме 130 служители. Според информацията звеното ще работи с клиенти на глобално ниво, като фокусът ще бъдат пазарите в Европа, Близкия Изток и Африка.

Центърът ще се занимава със създаването на софтуерни решения и разработване на програми, мобилни приложения, роботика и други. Той ще бъде шестият за компанията, която вече има такива звена в САЩ, Мексико, Индия, Сингапур и Япония.

"Центърът за развитие в София, който компанията открива, ще бъде вторият по големина, обем на предоставяните услуги и брой служители в рамките на тази глобална мрежа", посочват от фирмата в официално съобщение.

Кока-Кола инвестира €20 милиона в бизнеса си в България

Кока-Кола инвестира €20 милиона в бизнеса си в България

В следващите 4 месеца ще бъдат направени вложения в размер на €6 милиона

"Планираме да открием 130 работни места и ще предоставим на нашите служители възможности за обучение, развитие и кариерно признание. Искаме да привлечем в София млади студенти, опитни ИТ архитекти и висококвалифицирани талантливи хора, които ще имат възможността да създават интелигентни технологии на глобално ниво", коментира директорът на центъра Желязко Петров.

Производителят навлезе на българския пазар през 2002 година, като към момента има две производствени бази в Костинброд и Банкя, където работят над 200 души. Успоредно с това Coca-Cola има и два центъра за споделени услуги в областта на информационните технологии, финансите и човешките ресурси. Общо персоналът на фирмата у нас наброява 2100 души.

През октомври стана ясно, че Coca-Cola ще затвори фабриката си в германския град Ваймар и ще премести част от екипа си там в българската столица.

Coca-Cola затваря фабрика в Германия и мести част от екипа й в София

Coca-Cola затваря фабрика в Германия и мести част от екипа й в София

Пряко заетите в България са 2 100