Ikea започва проект в партньорство с малкият производител Escape Homes, с идея за създаване на малък дом на колела. Проектът се казва Tiny Home и е с фокус върху устойчивостта, пише Business Insider.

Малкият дом e с 18,7 квадратни метра, има спалня, хол, кухня и баня.

Интериорът е оборудван предимно с мебели Ikea, а домът сега се предлага от Escape Homes за 63 350 долара. Според Ikea проектът за малкият дом на колела е вдъхновен от стремежа към "устойчивост, приобщаване и иновации".

"Стратегията за устойчивост на Ikea" People and Planet Positive "е нашата пътна карта", каза мениджър в мебелната компания Дженифър Кисън. "Искаме да отговорим на нуждите на поколенията днес, без да компрометираме потребностите на поколенията в бъдеще."

"Този начин на живот е много гореща тенденция, която става все по-търсена. Хората бягат от градовете, претъпканите апартаменти поради COVID-19", каза основателят на Escape Дан Доброволски.

Завършването на проектът отнема около четири месеца. Това включва времето, необходимо за изграждането на базовия модел на къщата Vista Boho XL. Повечето шкафове и мебели в малкия дом са от Ikea.

Малкото пространство обаче разполага и с много складови единици, включително съхранение под леглото, окачени стелажи за съхранение, кухненски шкаф и рафтове близо до тавана. В малкия дом могат да спят до двама души. 

Много аспекти на интериора също са екологични, за да кореспондират с целите на Ikea, насочени към устойчивост. Това включва използването на LED светлини, монтирани на покрива слънчеви панели и термопанелни прозорци.

Смесителите за кухня и баня също използват по-малко вода от традиционните, според производителя.

Домът на колела може да бъде прикрепен към превозно средство, като пикап, за да бъде теглено до всяка дестинация.