Авиационният комплекс „Илюшин” притежава необходимата компетенция на създаде Самолет №1, предназначен да превозва първия ръководител на държавата. Това може да стане на основата на лайнера Ил-96-400, съобщава пресслужбата на компанията, цитирана от rns.online.

„Предвижда се, че понататъшно развитие на линията самолети Ил-96 ще бъде широкофюзелажният далекомагистрален пътнически лайнер Ил-96-400М” се посочва в съобщението. То е посветено на 20 годишнината от първия полет на самолета Ил-96-300, който е предназначен за пътуванията на първия човек на руската държава.

Специалната модификация на Ил-96-300  в момента се използва в качеството на Самолет №1 на президента на Руската федерация. Лайнерът осигурява висока безопасност на полета.

Той е пригоден за това, президентът да може да работи по време на полета, да комуникира с министерствата и различни други ведомства, както и да изпълнява функциите си на върховен главнокомандващ руските въоръжени сили. Самолетът може да осигури и подходящи условия за провеждането на срещи и преговори.

По информация на разработчика, новият Ил-96-400М се създава като понататъшно усъвършенстване на самолетите от този тип и разширяване на неговите транспортни възможности. Това се предвижда да стане за сметка на удължаване на фюзелажа и оборудването с по-мощни двигатели ПС-90А1 на мястото на сегашните ПС-90А.

Предвижда се Ил-96-400М да може да вози на борда си до 370 пасажера. Съвременните конструкторски решения позволяват лайнерът да притежава висока степен на безопасност и икономичност при експлоатация. Използваните нови материали намаляват теглото на самолета, осигурявайки необходимата здравина на машината.