Акциите на технологичния гигант Apple удариха най-високата си стойност за 2016 година, а пазарната капитализация на компанията надхвърли 600 милиарда долара за първи път от април насам, съобщава Reuters.

Доверието на инвеститорите към американската корпорация се върна на фона на очакванията, че новият iPhone 7 ще успее да компенсира спада в печалбите за предходните месеци.

Прогнозите за силни продажби на Apple, стимулирани от проблема и изтеглянето на 2,5 милиона броя от прекия конкурент на iPhone 7 – Galaxy Note 7, донесоха ръст на ценните книжа с над 4,7% до 113,03 долара след нарастване от 10% за последните три дни.

Apple представи официално новите iPhone 7 и iPhone 7 Plus

Apple представи официално новите iPhone 7 и iPhone 7 Plus

Ето на какви цени ще бъдат

Технологичният лидер затвърди позицията си като най-скъпата компания в света с пазарен дял в размер от близо 607 милиарда долара в сравнение с такъв от 535 милиарда долара за компанията майка на Google – Alphabet и 440 милиарда долара за Microsoft.

През юли акциите на Apple паднаха до най-ниската си стойност за последните две години, а това накара анализаторите да прогнозират повече от слаби резултати за производителя. Компанията обаче успя да ги изненада, като ценните й книжа поскъпнаха с повече от 25% от тогава.

След представянето на новия iPhone 7 от Apple обявиха, че няма да дават официални данни за предварителните поръчки, но от двата най-големи мобилни оператора в САЩ далеч не възнамеряват да крият информацията.

T-Mobile и Sprint съобщиха във вторник, че заявките за iPhone 7 и iPhone 7 Plus към момента са четири пъти повече от тези за предходните iPhone 6 и iPhone 6S.

iPhone 7 счупи рекордите по предварителни поръчки на два мобилни оператора в САЩ

iPhone 7 счупи рекордите по предварителни поръчки

Резултатите му в пъти по-добри от предходния модел