За пръв път тази година обявите за работа във водещите сайтове в страната намаляват. Това показва ежемесечният анализ за юни 2022 г. на HR компанията и кариерен сайт JobTiger.

От началото на годината броят на обявите за работа постоянно нарастваше, но през изминалия месец се отчита намаление с 8% или близо 5000 предложения по-малко спрямо месец май.

"Това, обаче, не е повод за притеснения - намираме се във ваканционните летни месеци, в които предлагането и търсенето на работа традиционно са в по-малки обеми", отбелязват анализаторите.

Активните предложения в края на юни са малко над 52 000 и са с 4% повече от същия период през 2021 година.

Снимка 580172

Месечен спад на обявите

се наблюдава в почти всички сектори

Изключение правят секторите "Здравеопазване и фармация" и "Строителство", в които предложенията за работа са се увеличили съответно с 16% и с 2 на сто.

Огромен недостиг на кадри в Германия: ето в кои професии

Огромен недостиг на кадри в Германия: ето в кои професии

Има стотици хиляди незаети работни места

Основна причина за по-големия брой обяви в сектора "Здравеопазване и фармация" е наличието на предложения за медицински персонал за позиции в чужбина.

"Наблюденията ни през последните години показват, че през летните месеци редица чуждестранни агенции за подбор на персонал публикуват предложения за специалисти в сектора за работа в страни като Германия, Великобритания и други", коментираха от HR компанията.

След постоянния ръст на предложенията през последните 4 месеца в сектора "Хотелиерство и ресторантьорство", през юни този тип предложения започват да намаляват. Това е и секторът с най-голям спад на обявите - с цели 22%, след него се нарежда секторът "Търговия и продажби" със спад от 11 на сто.

По-малък брой обяви има и в секторите "Маркетинг и реклама" (-9%); Счетоводство, одит, финанси" (-8,7%); "ИТ" (-6%); "Административни и обслужващи дейности" (3,2%); "Логистика и транспорт" (-3%); и "Производство" (-0,5%).

Пазарът на труда у нас отдавна е прегрял. Навсякъде има дефицит на кадри

Пазарът на труда у нас отдавна е прегрял. Навсякъде има дефицит на кадри

Гости на Money.bg са експертите от сектора Надя Василева и Николай Николов

Водещите сектори

в дяловото разпределение

на обявите запазват своята структура като през предходните месеци. На първо място е секторът Търговия и продажби" с 21% дял, следван от секторите "Хотелиерство и ресторантьорство" (17%); "Производство" (15%); и "ИТ" (13%). След тях се нареждат секторите "Административни и обслужващи дейности" (10%); "Логистика и транспорт" (9%); "Строителство" (5%); "Счетоводство, одит, финанси" (4,4%); "Здравеопазване и фармация" (3,9%); "Маркетинг и реклама" (3%); и "Изкуство" (1%).

Снимка 580173

По-малко обяви за работа от вкъщи

Според анализа на кариерния сайт, броят на предложенията за работа от вкъщи или дистанционна работа в края на юни са намалели с 8% спрямо май. Те са малко над 5500 за страната или 12,4% от общия брой обяви.

Половината от тези предложения (50%) са в секторa"ИТ", следвани от "Административни и обслужващи дейности" (15%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (14%) и "Търговия и продажби" (4%).

Броят на обявите във водещите областни градове също е намалял с 8% през месец юни. Спад на обявите има във всеки областен град: София (-6%), Пловдив (-9%), Варна (-9%), Бургас (-15%), Русе (-6%) и Стара Загора (-11%).

 Какви са заплатите в българските финтех компании и какви кадри търсят те?

Какви са заплатите в българските финтех компании и какви кадри търсят те?

Пандемията не само не забави, но и ускори растежа на родните стартъпи

Като дялово разпределение предложенията във водещите областни градове заемат 72% от всички обяви. Разпределението във всеки от тези градове е,както следва: София (44%), Пловдив (10%), Варна (9%), Бургас (4%), Русе (3%) и Стара Загора (2%).

Обяви подходящи за бежанци

Броят на обявите за работа, подходящи за бежанци, през юни е малко над 2900 (7% дял от всички обяви), като броя им е с 8% по-малък от предходния месец. Една трета от тези предложения са в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" (30%), като преобладават и в секторите "Търговия и продажби" (18%), "Производство" (15%) и "ИТ" (13%).