Търсенето в света на ядки кашу, спадна след края на пандемията от коронавирус под натиска на множество фактори, включително високата инфлация и нарасналото производство. Това доведе и до спад на цените на кашуто, според фермери, купувачи и експерти от сектора, пише Reuters.

"Никой не иска да купува кашу, дори ако поискам 150 централноафрикански франка за килограм (0,24 щатски долара), вместо реалната цена от 315 централноафрикански франка (0,5 щатски долара). Никой не иска да плати, така че почти цялата реколта остава при нас", казва фермерът и купувач на сурово кашу Дриса Дембеле, който притежава ферма от 10 хектара.

Той е загубил 20 милиона централноафрикански франка (33 000 щатски долара) през сезон 2022 г., след като е купил ядки, които не е успял да препродаде на преработватели на едро.

В Катиола и други градове на Кот д'Ивоар (Бряг на слоновата кост) като Буаке, Корого, Одиене и Бондуку, където се произвеждат 80% от реколтата от кашу в страната, фермерите и търговците "на едро" държат непродадени запаси от последните два сезона, поради липса на индустриални купувачи.

Държавите в света с най-голям спад и най-висок ръст на инфлацията

Държавите в света с най-голям спад и най-висок ръст на инфлацията

Само в една малка, но богата държава цените са по-ниски от преди година

Кот д'Ивоар, най-големият производител на какао в света, стана и водещ световен производител на кашу.

Производството в страната е нараснало от 400 000 тона през 2011 г., до 1 милион тона през 2022 г., като се очаква да запази това ниво и през 2023 г.

Производството се е повишило и в други страни през същия период, казва Ганеш Раджараман от Olam Food Ingredients, подразделение на гиганта в хранително-вкусовата промишленост Olam Group. По думите на Раджараман, гаранциите за минимални цени, заедно с рекордните пикове на цените през 2016-2018 г., са насърчили отглеждането на кашу. Натрупаният излишък от запаси на продукта обаче е понижил цените.

Това засегна множеството производители и търговци по веригата на кашуто в Кот д'Ивоар, като е на път да потопи в безпрецедентна криза този основен за страната сектор, въпреки държавните субсидии и стимулите за износ на местните преработватели, за да останат конкурентоспособни.

В Буаке, "сърцето" на индустрията за преработка на кашу в страната, работата е почти спряна, тъй като работодателите изпитват трудности да плащат заплати на работниците. "Изминаха два месеца, откакто спряхме да произвеждаме каквото и да било. Нашите доставчици искат парите си, но ние сме "на червено", коментира директорът на предприятие за преработка на кашу в Буаке.

Фабриките за кашу са процъфтявали в годините на бум на търсенето му, като някои са взели големи заеми в отговор на плана на правителството да стимулира местната обработка. Но спадът в търсенето и ниските цени на продукта сега са ги довели до ръба на фалита.