Когато една компания плаща най-много за лихви от която и да е друга публична в света, когато традиционния ѝ метод за продажби е почти изцяло замразен и когато цените са намалени с една четвърт, това добри новини ли са?

Според капиталовия пазар: да, новините са добри, пише The Wall Street Journal. Цените на китайската Evergrande Group остават почти без промяна от 23 януари насам, когато започна карантината на град Ухан. Какво ще се случи след това, е тест за отношението на Пекин към гигантските строителни предприемачи в страната.

През тази седмица Evergrande съобщи, че започва разпродажба на жилища, публикувани в интернет платформата ѝ. Цените ще бъдат намалени с 22% през март, след като редица офиси на компанията са затворени заради коронавируса.

Има добра причина компанията да иска да продължи продажбите. Китайските предприемачи са все по-зависими от предварителните продажби на недовършени жилища. Самата Evergrande пък е изправена пред матуритет на облигации на стойност $1,6 милиарда. Както и пред най-голямата сума за лихви от която и да е публична компания на планетата. През последните 12 месеца компанията е платила около $8,5 милиарда, според Capital IQ.

Въпросът обаче не е само планината от дълг, която достига $88,46 милиарда към юни на миналата година. Evergrande дължи и $93,36 милиарда на доставчици.

Въпреки ръст на предварителните продажби пък, компанията отчита сравнително малко приходи по това перо.

В много части на света комбинацията от подобен дълг и забавящ се бизнес могат да унищожат една компания. Но в Китай положението е друго, след като Пекин дава гаранции за предприемачите, поне за големите, докато по-малките са оставени да фалират, за да се окуражи консолидацията в сектора.

Пекин обаче няма да си позволи да остави Evergrande, която "дължи" стотици милиони квадратни метра жилища на купувачи от средната класа да бъде "заплашвана" от пазарните сили.

Китайската Evergrande разчита на рискови сенчести заеми

Най-задлъжнелият строител в Китай разчита все повече на сенчести заеми

Koмпaниятa нaмaлявa дългa cи, нo тoй изглежда пo-тpyдeн зa изплaщaнe