Кредиторите на стоманодобивната група Celsa са готови да поемат контрола над най-голямата частна индустриална група в Испания, след като местен съд в Барселона одобри техния план за преструктуриране на стойност няколко милиарда евро, съобщава "Ройтерс".

Преструктурирането на Celsa е първият голям тест на новия испански закон за несъстоятелността, който позволява на длъжниците да използват механизмите преди несъстоятелността и да се възползват от съдебна защита.

Съгласно плана кредиторите ще притежават 100% от капитала на Celsa, като преобразуват в собствен капитал нейния конвертируем дълг от 1,352 милиарда евро и част от големия й заем, докато падежите на останалия дълг ще бъдат удължени с пет години.

Един от най-големите в света кредитори на развиващите се страни стана ... Китай

Един от най-големите в света кредитори на развиващите се страни стана ... Китай

Понастоящем Пекин и Вашингтон се борят за влияние в световната финансова и валутна система

Кредиторите, включително Deutsche Bank, Attestor, Anchorage, GoldenTree и SVP, не са успели да се споразумеят със собствениците на семейство Рубиралта как да преструктурират дълг от около 3 милиарда евро, стана ясно от съдебно заседание в Барселона през юли.

Решението, публикувано в понеделник, в което се казва, че е окончателно и не може да бъде обжалвано, признава правомощията на кредиторите да приложат това, което съдът нарече "единствената жизнеспособна алтернатива в средносрочен план за цялата Celsa Group".

Говорител на Celsa отказа коментар.

В документа от 156 страници съдия Алваро Лобато пише, че кредиторите трябва "стриктно да спазват ангажиментите си, запазвайки и увеличавайки стойността на компанията... запазвайки работни места, (...) без да променят стратегическите центрове за вземане на решения, които са толкова важни за икономиката като цяло".

Групата кредитори заяви в изявление, че "остава ангажирана с поддържането на операциите на компанията в Испания", добавяйки, че ще назначи нов борд на директорите, който ще помогне да се увеличи максимално стойността на Celsa и "да я превърнем в европейски лидер в сектора, за запазване на работни места и за осигуряване на добро финансово управление".

Лобато каза, че е одобрил плана, тъй като отговаря на "всички законови изисквания, като се има предвид, че размерът на дълга е много по-висок от стойността на компанията и че с предложението на кредиторите жизнеспособността на Celsa Group е гарантирана."

Семейство Рубиралта и кредиторите се сблъскаха относно оценката на Celsa като част от дългогодишен спор за преструктуриране на дълга.

Evergrande поиска защита от кредитори в САЩ

Evergrande поиска защита от кредитори в САЩ

Затъналата в дългове имотна компания има стотици недовършени проекти

Акционерите, съветвани от инвестиционната фирма Lazard и AZ Capital, определят стойността на 5,8-6,7 милиарда евро, докато назначената от съда консултантска фирма Lexaudit я определят на 2,4-2,8 милиарда евро, което означава, че капиталът може да струва нула.

Планът, одобрен от съда, не изисква публичен капитал от испанския държавен фонд SEPI, с последващи спестявания за испанската държава и данъкоплатците, се добавя в изявлението на кредиторите. 

Celsa Group е водещ европейски производител на кръгла и нискоемисионна стомана и е най-голямата кръгова верига за доставки в Европа. Компанията рециклира скрап от черни метали, за да произвежда стомана в електродъгови пещи, използвайки най-устойчивата и енергийно ефективна технология.

Семейната компания се състои от 6 бизнес групи. Разполага със 120 работни обекта, 7 стоманодобивни завода, 12 валцови завода и 45 завода за рециклиране, както и компании за преобразуване и дистрибуция, които генерират пряка, непряка и индуцирана заетост за повече от 70 000 професионалисти. Присъства в Испания, Франция, Обединеното кралство, Дания, Финландия, Норвегия, Полша, Швеция и Ирландия.

Снимка 632543

Източник: iStock by Getty Images