През пролетта някои от големите американски компании се впуснаха в опити да пазят средствата си и спряха да изплащат дивиденти на инвеститорите. Сега част от тях, вярвайки, че най-лошото е зад гърба им, отново отварят кранчетата, пише The Wall Street Journal.

По-рано тази година, когато голяма част от американската икономика спря работа заради първите вълни на пандемията, компаниите започнаха да теглят заеми, спряха да купуват обратно собствените си акции и временно замразиха изплащането на дивиденти заради несигурността. Сега здравната криза продължава, но редица бизнеси - от заводи до правни кантори, се научиха как да работят по време на пандемия. Търговци на дребно, ресторанти за бързо хранене и автомобилни производители вече се справят по-добре и има надежда сред мениджърите, че каквито и нови ограничения да бъдат въведени, те няма да са толкова строги, колкото бяха през пролетта.

Kohl's Corp. бе една от 42-те компании в S&P 500, които спряха дивидентите, за да пазят средства след пристигането на вируса. През септември главният изпълнителен директор Джил Тим заяви, че търговецът иска да пести заради несигурността. "Когато видим стабилизация, ще подновим плащането на дивидент", заяви тя пред инвеститори. Тонът ѝ се промени миналата седмица, когато веригата отчете резултатите за третото тримесечие, които показаха, че бизнесът се възстановява. Приходите спаднаха с 14% спрямо 23% през предходното тримесечие. И Kohl's заяви, че ще поднови плащането на дивидент през първото полугодие на 2021 г.

Решението на една компания да плаща дивиденти обичайно зависи от това дали мениджмънтът се чувства комфортно при настоящия приток на средства и дали компанията може лесно, бързо и евтино да получи заем при нужда.

От 42-те компании в S&P 500, които спряха да плащат дивидент тази година, 6 подновиха плащанията, а още няколко обявиха срок, в който също ще го направят.Въпреки икономическия шок, редица големи корпорации успешно преминаха през пандемията, а някои дори успяват да печелят нов пазарен дял.

Така някои компании не просто подновяват дивидентите, но и правят още една стъпка. Миналата седмица ритейлърът TJX заяви, че възстановява плащанията и ги повишава с 13%.