Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство за установяване дали "Фронери България" ЕООД злоупотребява с господстващо положение при разпространението на сладоледени изделия. Това става ясно от определение на регулатора. То е образувано по сигнал от конкурентите "Айс крийм България" ООД и "Ескимос" ЕООД. 

"Фронери България" оперира на българския пазар от 2016 г. като част от международната верига Froneri Group с сновен предмет на дейност производство и търговия със сладолед; търговия със замразени храни - торти и замразени зеленчуци, под марките Nestle Ice Cream и Mondelez.

КЗК ще проучи дали поведението на компанията, във връзка с дистрибуцията на сладоледени изделия, като се твърди, че посредством обвързване на пазара се постига ограничаване или елиминиране на конкуренцията.

КЗК разреши на "Нестле" да придобие дистрибутора на хранителни добавки и витамини Изо-Плюс БГ

КЗК разреши на "Нестле" да придобие дистрибутора на добавките Solgar в България

"Нестле" поема разпространението на продуктите "Solgar" в Гърция, Румъния и България

По първоначалната информация, антиконкурентното поведение е съсредоточено преимуществено на територията на София.

В хода на проучването обаче постъпили два сигнала, в които се разкриват данни от една страна, че "в териториално отношение същото това поведение се разпростира върху цялата страна и от друга страна, в тях се съдържат индикации, че като последица от него евентуално би могла да се наруши не само конкуренцията между дистрибуторите, но и тази между производителите на сладоледени изделия, които оперират на национално ниво".

В този контекст КЗК ще извърши проверка дали "Фронери България" участва в забранени вертикални споразумения, сключени с членове на мрежата му за дистрибуция на сладоледени изделия.

Нестле България има нов изпълнителен директор

Нестле България има нов изпълнителен директор

Емануел Артур е ръководил сладоледовия бизнес на компанията в региона