Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на "Нестле България"АД да придобие дистрибутора на хранителни добавки "Исо - Плюс БГ"ЕООД. Това става ясно от решение на регулатора.

Фирма "Исо - Плюс БГ" е основана през септември 2012 г. като филиал на най-успешната гръцка компания в сферата на хранителните добавки "Исо Плюс".

Българското поделение на "Исо Плюс" се занимава с дистрибуция на едро на витамини, минерали, билки и хранителни добавки, включително продуктите с марката Solgar на групата Нестле.

Основна цел на планираната концентрация е "Нестле България" да поеме разпространението на продуктите "Solgar" в Гърция, Румъния и България, както и да придобие съответните дистрибуторски предприятия от групата ИСОПЛЮС. Според уведомителя, сделката ще повиши ефективността на пазара (чрез оптимизиране на разходите, икономии от мащаба, въвеждане на нови продукти или подобряване на качеството на продуктите), ще допринесе за техническия и икономическия прогрес, ще доведе до по-добро задоволяване на интересите на потребителите и т.н. На следващо място се твърди, че сделката ще доведе до премахване на двойната маргинализация, по-добри услуги и по-интензивна конкуренция. 

"Нестле България" иска да придобие дистрибутора на хранителни добавки и витамини Изо-Плюс БГ

"Нестле" иска да придобие дистрибутора на добавките Solgar в България

Компанията е българският филиал на най-успешната гръцка компания в сферата на хранителните добавки

Припомняме, че Nestlé Health Science придоби по-голямата част от марките на The Bountiful Company, сред които Solgar, Nature"s Bounty, Osteo Bi-Flex и други.

Сумата от общите обороти на двете дружества, реализирани за последната приключила финансова година (2021 г.) на територията на България, от обичайна дейност на участниците в концентрацията, е в размер на 296.033 млн. лева, в това число: Nestlé - 293 млн. лева; "Исо - Плюс БГ" - 3.033 млн. лева.