Най-глемият производител на мляко - френската Lactalis, ще затвори две от заводите си в Румъния като част от план за консолидиране на бизнеса си. Производителят на марката President е решила да спре работата на базите си в град Ватра Дорней и в село Флорени.

Според официалното съобщение на групата двете фабрики ще затворят врати до края на август, пише сайтът SeeNews. Те са били част от румънската група Dorna Lactate, която френският гигант придоби през 2008 година.

От информацията става ясно, че произвежданите досега в тях марки La Dorna и Dorna Lactate ще продължат да съществуват в Румъния, като тяхното производство ще бъде изместено в други два завода на групата - в Алба и Ковасна.

Danone продава част от бизнеса си в САЩ, за да купи по-голям

Danone продава част от бизнеса си в САЩ, за да купи по-голям

Купувач е конкурентната Lactalis

"Трябваше да вземем това решение след като изчерпахме всички опити за оптимизиране на дейността в двете фабрики, като добавим и новата икономическа реалност, която ни кара да обръщаме повече внимание към оперативността на нашия бизнес в Румъния", казва генералният директор на Lactalis Romania Джампаоло Монзенето, цитиран от сайта SeeNews.

Френската група е най-големият производител на млечни продукти в Румъния, като годишно тя преработва около 250 милиона литра мляко. В страната тя държи 8 марки, управлява 7 завода и за нея работят 2300 души.

Брандовете в румънската група на Lactalis продават над 200 000 тона готови продукти годишно, а оборотът им възлиза на близо 250 милиона евро или 281 милиона долара.

В световен мащаб компанията има над 250 завода в 94 страни по света. Служителите ѝ са 80 000. На българския пазар тя е представена с бранша President.