Лондонската метална борса (LME) няма да забрани търговията с металите на руския "Норилски никел" ("Норникел"), съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Руската компания не е обект на санкции от Великобритания, макар че най-големият акционер в компанията е под санкции.

"Норилски никел" е най-големият производител в света на никел и паладий и водещ производител на платина, кобалт, мед и родий.

"Лондонската борса за метали информира някои членове на своя комитет, че няма да забрани търговията с металите на "Норилски никел" на своята система, тъй като компанията не е под санкции от Великобритания, въпреки че главният изпълнителен директор Владимир Потанин е", казват източниците на агенцията.

"Преценяваме санкциите в детейли и какво биха могли да означават те за LME, нейните членове и металите на "Норилски никел". Този процес продължава и ние ще информираме пазара веднага щом имаме допълнителна яснота", цитира агенцията изявление на самата LME.

Източници от металургията се опасяват, че подобна забрана отново би дестабилизирала търговията на никел на LME. Припомня се, че скок в цените до рекордно високо ниво от над 100 000 долара за тон при "безразборна" търговия на 8 март, поради съкращаване на късите позиции от китайската Tsingshan Holding Group и други компании, принуди LME да спре търговията за повече от седмица и да отмени цялата търговия за въпросния ден.

Производствените подразделения на групата на "Норилски никел" са разположени в Русия в индустриалния район Норилск, на Колския полуостров и във Финландия.

Най-големите съсобственици в "Норникел" са структурите на "Интеррос", собственост на бизнесмена Владимир Потанин (35,95% от акциите) и "Русал" (26,25% от акциите).

Европа купи през март от Русия най-големия обем паладий за последните две десетилетия

Металът, който Европа купува от Русия в рекордни обеми

Най-голямо количество от метала изкупи Германия