Организираната престъпност в Италия е реализирала оборот от 21,8 млрд. евро от селскостопанска продукция през 2017 година. Това е с 30% повече в сравнение с 2016 г., обявиха от най-голямата браншова организация в селскостопанския сектор на страната Coldiretti.

Производството, превозът, разпределението и продажбата на хранителни стоки се е превърнало в сериозен бизнес за заклеймяваните от Coldiretti селскостопански мафиотски групи. Според организацията местните престъпни синдикати манипулират пазара на селскостопански продукти и храни чрез задушаването на цели сектори в бранша.

"Те определят цените на реколтата, управляват превоза и разпределението и контролират цели вериги супермаркети. Те убиват конкуренцията и законния свободен пазар, мачкат честните предприемачи и компрометират в значителна степен качеството и безопасността на продуктите", изтъкват от Coldirett, цитирани от AFP.

През януари тази година полицията в Италия и Германия арестува над 100 заподозрени в рамките на мащабна операция срещу мафията, разбивайки престъпната империя на клана Фарао-Маринкола. Тя се е разраснала благодарение на контрола върху пекарския бранш в град Чиро, който е определян като нейна крепост, пише sinor.bg.

След това мафиотите успели да разработят схема за доставки на вино, сирена и зехтин за германски ресторанти. Подслушани от полицейските служители телефонни разговори разкриват, че бандата е заплашвала собствениците на ресторанти, пицарии и сладкарници, принуждавайки ги да купуват продукти от контролирани от нея компании.