Когато става въпрос за облечения с мека кожа свят с протегнати крака на абсолютния висш авиационен елит, Singapore Airlines летят високо от десетилетия. И сега, за пети път в 23-годишната история на световните авио отличия, компанията е обявена за най-добрата в престижните награди на Skytrax World Airline Awards 2023, цитирани от CNN Business.

За да селектира тазгодишните резултати, базираната в Обединеното кралство консултантска компания в областта на авиацията провежда независими самофинансирани проучвания сред клиентите на повече от 325 авиокомпании по света в периода между септември 2022 г. и май 2023 г.

"Сингапурските авиолинии постигнаха отлични резултати в много от категориите на наградите, като най-значимото е признаването на салона им за най-добрата първа класа в света", коментираЕдуард Плейстед - главен изпълнителен директор на Skytrax.

Топ 10 на най-ценните авиокомпании от 2013-а досега

Топ 10 на най-ценните авиокомпании от 2013-а досега

Преди пандемията пътуванията в глобален мащаб възлизаха на 4,7 милиарда през 2019

Qatar Airways - седемкратен носител на титлата "Авиокомпания на годината", тази година е на второ място. На трета позиция се нарежда японската ANA All Nippon Airways, Emirates са на четвърта, а Japan Airlines на петао място.

Снимка 580919

Източник: iStock

Топ 10 на най-добрите авиокомпании в света през 2023 година:

1. Singapore Airlines

2. Qatar Airways

3. ANA All Nippon Airways

4. Emirates

5. Japan Airlines

6. Turkish Airlines

7. Air France

8. Cathay Pacific

9. EVA Air

10. Korean Air

Глобалната авиоиндустрия стана свидетел на силен растеж, преди пандемията да унищожи инерцията, набирана през годините.

Преди пандемията пътуванията в глобален мащаб възлизаха 1,9 милиарда редовни пътници годишно през 2004 година до 4,7 милиарда през 2019 година.

Статистиката през 2020 година показа 1,8 милиарда пътници през годината. Докато възстановяването започва отново, водещите марки авиокомпании бяха значително засегнати.

Днес прогнозите на някои ръководители на авиокомпании са много по-оптимистични, но трябва да се спомене, че пандемията доведе до значителни сътресения в индустрията.

През 2020 година приходите на индустрията са намалели с 54%. Очаква се пътуванията да се възстановят напълно.

След инвестиции за над €130 милиона: Черноморските ни летища посрещат за първи път туристи от Мадрид и Ташкент

След инвестиции за над €130 милиона: Черноморските ни летища за първи път посрещат туристи от тези две дестинации

Разговаряме с концесионера "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД