От началото на септември започна новата маркетингова 2019/20 година за пазара на царевица. Основният тренд на този пазар традиционно се определя от ситуацията в САЩ, делът на които в глобалния износ възлиза на около 31-33 на сто.

Оптимистичните прогнози за добива и запасите от царевица в САЩ и поевтиняването на пшеницата бяха основните фактори за рязкото понижение на фючърсните и експортните котировки на американския пазар, започнало в средата на юли, пише в коментара си sinor.bg.

В края на август цената на царевицата в Чикаго ерозира до $141 за тон, в сравнение с около $182 за тон в средата на юли. През същия период американската царевица поевтиня на експортния пазар с близо 50 долара - до $160 /т FOB. На изразен низходящ тренд беше подчинена и търговията с фуражното зърно в Евросъюза и в Украйна.

Службата за външните пазари към Министерството на земеделието на САЩ очаква увеличение на добива от царевица в ЕС през 2019/20 г. с 600 хил. до 64,8 млн. тона. Международният съвет наскоро увеличи прогнозата си за украинската царевична реколта от 33,6 млн. т на 34,7 млн .т, само с 1 млн. т по-малко от рекордния миналогодишен резултат и с 10,6 млн. т повече, в сравнение с 2017/18 година.

През периода 15 юли - 30 август цената на царевица на борсата в Париж спадна от 180 евро/т до 163 евро/т. С 25 долара през изминалите два месеца се понижи и експортната цена на царевицата на украинския пазар - до $158/т FOB.

През първите работни дни на новата маркетингова година цените на царевица на международните и представителните регионални пазари направиха още една крачка надолу - $133/т в Чикаго, EUR162/ т борсата в Париж и $155/т FOB Украйна.

Напоследък в търговските среди се заговори, че цените на царевицата се понижиха прекалено рязко и прекалено много, а реколтите все още не са прибрани. Още в средата на август анализаторите предупредиха за възможни изненади предвид рекордното закъснение на сеитбата в САЩ и необективните официални прогнози.