Акциите на Facebook спаднаха рязко с 3,2% до 195,7 долара за акция вчера, след като Федералната комисия по търговията оповести, че още от следващия месец ще започне досъдебно производство срещу компанията, предаде MarketWatch. Регулаторът ще разследва дали начинът, по който продуктите на гиганта си взаимодействат, не нарушава антимонополното законодателство.

Органите в САЩ следят отблизо как Facebook интегрира приложенията си, включително Messenger, Instagram и WhatsApp и как им позволява да интегрират с потенциалните конкуренти на пазара, сочи прочуване на Wall Street Journal, цитиращо неназовани източници.

Facebook вече не е сред най-добрите места за работа в САЩ

Facebook вече не е сред най-добрите места за работа в САЩ

Компанията заема 23-о място в класацията на Glassdoor

Ако от Федералната комисия по търговията решат да предприемат мерки срещу технологичната компания, те могат да я обвинят в нарушаване на законодателството за конкуренцията. Като крайна мярка може да бъде забранено на Facebook да интегрира нови приложения и дори компанията да бъде разцепена.

Нито от Facebook, нито от комисията са пожелали да коментират новината. През последните години гигантът се опитваше да увеличи броя на потребителите си, особено сред по-младите демографски сегменти. Един от основните инструменти за това беше интегрирането на трите основни услуги на компанията - Messenger, WhatsApp и Instagram в една обща частна мрежа.

Facebook има проблем за $52 милиарда

Facebook има проблем за $52 милиарда

Социалната мрежа има повече средства, отколкото почти всички американски компании, но няма къде да ги вложи

"Взаимодействието между услугите подобрява поверителността и сигурността на услугите", коментира през пролетта на тази година главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг. "Чрез възможността да пишете на някой през различните платформи... позволява изпращането на криптирано съобщение до телефонния номер на потребителя."

От компанията посочват, че практиките ѝ спазват съществуващото законодателство, включително Закона за поверителността на потребителите в Калифорния, който влиза в сила на 1 януари догодина.

Facebook с нова опция за прехвърляне на изображения между платформите

Facebook с нова опция за прехвърляне на изображения между платформите

Целта е да се улесни трансферът на информация между различни приложения

Същевременно Facebook ще похарчи 130 млн. долара през следващите шест години за борда си за надзор на съдържанието. Това е външен консултантски орган, който следи за спазването на политиките на компанията при публикуване на съдържание в социалната мрежа.

Компанията не е единствената, която попадна под ударите на антимонополния регулатор в САЩ. Той разследва също и Alphabet, Amazon и Apple за различни нарушения.