Индексът на оптимизма на малкия бизнес е спаднал с рекордните 8,1 пукта през март, до 96,4 пункта, което е най-ниската му стойност от октомври 2016 г. насам, показва последното проучване на National Federation of Independenten Business. Така се прекъсва серията от 39 последователни месеца, в който той се задържа над прага от 100 пункта.

"Разразяването на пандемията от коронавирус и регулаторните мерки за овладяването ѝ оказаха шоково въздействие върху малкия бизнес през март", пишат от институцията. "Собствениците на малки компании се бориха бързо да се напаснат към скоростно променящата се икономическа среда. Много от тях нямаха избор, освен да затворят врати, а други свиха дейността си значително."

Роботите и технологиите: унищожителите на заетостта

Роботите и технологиите: унищожителите на заетостта

Икономическият отговор на една разпространена заблуда

Едва 13% от анкетираните са посочили, че сега е добро време да разширяват операциите си, като това е двойно по-ниска стойност спрямо февруари, а само 5% от респондентите очакват подобряване на икономическата обстановка в сравнение с 22% месец по-рано.

С 12% на месечна основа е спаднал броят на малките компании в САЩ, които очакват покачване на заплатите през идните месеци, а 8% са увеличили заплатите през първото тримесечие спрямо последното на 2019 г., като 9% от компаниите планират да увеличават броя на служителите си (спрямо 21% през февруари).

Учудващо, 35% от компаниите все още посочват, че имат свободни работни места, които не могат да запълнят в момента, като това е спад от 4 процентни пункта в сравнение с предходния месец. Почти половината, или 47% от участниците в проучването, са изтъкнали, че не откриват квалифицирана работна ръка за наличните си позиции.

НСИ: Доверието в промишлеността в България се срина през март

НСИ: Доверието в промишлеността в България се срина през март

Инфлацията остава висока през февруари

През последното тримесечие една трета от фирмите са увеличили компенсациите, а 16% възнамеряват да го направят през следващите месеци. Напоследък квалификацията на служителите се превърна в най-важния проблем за бизнеса, следван от равнището на данъчното облагане и бюрократичните спънки и регулациите.

Малко над една пета от компаниите планират увеличаване на капиталовите разходи през следващите между три и шест месеца, което е с 5 процентни пункта по-ниска стойност от 26%, регистрирани през февруари. Само 60% обаче от фирмите са реализирали капиталови разходи през изминалото полугодие, което е под средните данни за периода, клонящи към 70%.