Китайският производител Lenovo отчете приходи за пълната финансова година в размер на над $50 млрд. за втора поредна година. Печалбата преди данъчно облагане нараства с близо 19% на годишна база, достигайки до $1,02 милиарда. Нетната печалба се увеличава с 12% на годишна база, като стига до $665 милиона, съобщиха от компанията.

Благодарение на силните резултати, Lenovo ще разпредели и по 2,77 щатски цента дивидент.

"В един от най-важните периоди на глобална промяна и трансформация, на който сме били свидетели някога, Lenovo трансформира значително бизнеса си през изминалата година. От постигането на печалба преди данъчно облагане в размер на $1,02 милиарда до отчитането на почти рекордни приходи от $50,7 милиарда, не мога да съм по-горд от силното ни представяне", заяви президентът и главен изпълнителен директор на Lenovo Ян Юенцин.

Коронакриза

Изминалите 12 месеца изправиха цялата индустрия пред няколко предизвикателства, включително геополитическа несигурност, недостиг на доставките на компоненти, въздействието от обменните курсове и глобалната пандемия от COVID-19 през четвъртото тримесечие. Що се отнася до коронавируса, бизнесът се възползва от възможностите на над 30 собствени производствени обекта и такива на трети страни по цял свят, за да пренастрои капацитета си и отново да балансира производството си.

"Географският баланс, наред с вродена ни гъвкавост и издръжливост, бяха в основата на отличното ни оперативно представяне през годината, като гарантираха непрекъснатото производство и доставките до клиентите през четвъртото тримесечие", казват от компанията.

От Lenovo, най-големият производител на компютри и лаптопи в света, посочват още, че ще успеят да се възползват от възможностите за дългосрочен растеж, създадени от "новата нормалност" на работа и обучение от вкъщи. Тази тенденция не само води до ръст при персоналните компютри и умните устройства, но и подкрепя центровете за данни и инфраструктура, които осигуряват по-бързи мрежи и дигитална консумация.

През първите три месеца на годината приходите на групата са в размер на $10,6 млрд., спад от 9,7% на годишна база. Печалбата преди данъчно облагане е на стойност $77 милиона, а нетната печалба възлиза на $43 милиона.

Персоналните компютри и умните устройства отчитат силно тримесечие. Приходите спадат с 4,4% на годишна база, но печалбата преди данъчно облагане нараства с 15% ($525 милиона спрямо $458 милиона) на годишна база, засилвайки водещите позиции на компанията в индустрията с 1 пункт до рекордните 6,2%.

В количествено изражение сегментът на персоналните компютри изпреварва темповете на растеж на пазара с 4 пункта и засилва лидерството на компанията и водещата ѝ позиция на световния пазар. Приходите при персоналните компютри изпреварват темпото на растеж на пазара във всички региони по цял свят.

При центровете за данни в количественото изражение сървърите бележат двуцифрен растеж (14%) на годишна база. Приходите от Hyperscale продължават да са предизвикателство, поради сериозния спад на цените на стоките, но този бизнес бележи ръст на приходите с близо 4% на годишна база, благодарение на ключовите сегменти на растеж и двигатели на печалбите - софтуерно дефинирана инфраструктура, устройства за съхранение, софтуер и услуги.

Обзор за цялата година

Групата за интелигентни устройства (Intelligent Devices Group/IDG) на Lenovo продължава да е начело на силното представяне на компанията. Групата за персонални компютри и умни устройства (PC and Smart Devices Group/PCSD), една от двете бизнес дивизии на IDG, регистрира годишни приходи на стойност близо $40 милиарда, което е увеличение с 3,6% на годишна база. Печалбите също отбелязват повишение, като печалбата преди данъчно облагане достига рекордните $2,3 милиарда (увеличение с над 18% спрямо същия период на миналата година), както и водещ и рекорден за индустрията марж на печалбата преди данъчно облагане от 5,9% - ръст с 0,7 пункта на годишна база. Лидерството на глобалния пазар на персонални компютри се засилва, като делът на компанията нараства с над 1 процентен пункт до 24,5% за цялата година.

Бизнесът с мобилни устройства бе засегнат от COVID-19, като главният завод за смартфони на компанията в Ухан остана затворен през по-голямата част от тримесечието. Въпреки това, бизнесът се възползва от глобалното си производствено присъствие и произведе 6 милиона телефона през тримесечието.

Бизнесът с центрове за данни (Data Center Group/DCG) отчита общ спад на приходите с 8,7% на годишна база, поради по-слабото търсене на Hyperscale и сериозното понижение на цените на стоките. Приходите в сегментите без Hyperscale нарастват с 5,3% на годишна база. В основата на този растеж е двуцифреното увеличение на приходите при Software Defined Infrastructure (SDI), Storage, Software and Services. Особено значителен е ръстът при устройствата за съхранение - с над 50% на годишна база. В количествено изражение сървърите без hyperscale нарастват с 14%, а приходите в Китай се увеличават с 23% на годишна база. Компанията засилва и лидерството си във високопроизводителните компютърни технологии (High Performance Computing), като в момента 173 от 500-те топ системи в света в момента работят с Lenovo.

Трансформационните бизнеси демонстрират солиден напредък. Приходите от Smart IoT се увеличават почти четворно (+296%) на годишна база, благодарение на добавената и виртуална реалност, Smart Office и Internet of Things. Сегментът Smart Infrastructure нараства с 37% на годишна база, като Network Function Virtualization започва да генерира приходи. Приходите от Smart Vertical се увеличават над два пъти (+133%), благодарение на силния растеж при бизнеса с анализ на данни (Data Intelligence Business Group), решенията за умно здравеопазване и за умно образование. Бизнесът със софтуер и услуги също бележи преломна година с рекордни приходи в размер на $3,5 милиарда, което е увеличение с 43,2% на годишна база и превръща тази дейност в катализатор на общата трансформация на групата.