Цените на петрола се възстановяват, но добиващите компании в Съединените американски щати явно не виждат стимули да повишат добива, пише The Wall Street Journal.

Броят на активните нефтени платформи в САЩ намалява до 17-месечно дъно до 784 през миналата седмица, показват данните на компанията Baker Hughes. Това е последният знак, че натискът на инвеститорите за намаляването на разходите задушава растежа на добива в страната.

Цените на американския лек петрол се покачиха с почти 30 процента тази година, като се завърнаха до нива от $60 за барел през изминалата седмица, след като Организацията на страните-износителки на петрол и съюзниците ѝ се споразумяха да удължат намаляването на добива и през 2020 година. В сряда цената на договорите за доставки през август намаля с 3,82% до $58,10.

Но дори и цените отново да тръгнат рязко нагоре, броят на нефтените платформи ще продължи да намалява, казват анализаторите на Raymond James. Компанията очаква броят на активните платформи да спадне с още 40 през 2019 година.

В свой доклад миналата седмица Международната агенция по енергетика прогнозира предлагането да повиши търсенето през следващата година заради ръст на производството в страните извън картела ОПЕК и САЩ. Но записания спад в добива в САЩ означава, че растежът в бъдещи период ще бъде по-бавен от очаквания.

Компаниите в сектора трудно привличат капитал тази година заради несигурността около цените на петрола, причинена от геополитически притеснения. Инвеститорите са скептични, след като нефтените компании избираха растежа на добива пред възвръщаемостта.

За сравнение, през тази година производителите са набрали едва $400 милиона чрез продажба на акции, спрямо $6,5 милиарда миналата година, по данни на Dealogic. Именно заради това компаниите отговориха като наблегнаха на съкращаване на разходите и връщане на пари на акционерите. "Това е формулата, която ще привлече отново инвеститорите в сектора", казва Роб Тъмел, старши мениджър в Tortoise Capital Advisors, която управлява активи за $21 милиарда.

Най-голямата промяна на пазара на петрол идва след по-малко от половин година

Най-голямата промяна на пазара на петрол идва след по-малко от половин година

Компаниите, които превозват товари по море, ще трябва да похарчат $10 милиарда, за да отговорят на новите правила за вредните емисии