След имена като Amazon и Walmart, които оповестиха, че тестват доставки с дронове, все повече компании се насочват към оптимизиране на логистиката си по този начин. Следващият гигант, който ще ги изпробва, е веригата Pizza Hut, при която дроновете трябва да дебютират през юни, предаде Zero Hedge.

До това се е стигнало след партньорство в производителите на пица и Dragontail Systems, като първият обект, който ще ги изпробва, ще е в Бней Дрор.

Пиците обаче няма да летят директно до домовете на потребителите, а ще бъдат доставяни до одобрени от правителството дестинации, подобни на паркинги за дронове. Крайната доставка все пак ще се осъществява от шофьори по конвенционалния начин, който се извършва и в момента.

От транспортното министерство на страната са разрешили на Pizza Hut да експериментира с дроновете върху площ от почти 90 кв км, а от компанията прогнозират съвременната технология да им позволи да обслужват със 7 хил. повече домакинства от обекта си в града, а надеждите са тестовете да докажат на властите, че технологията е безопасна за масова употреба.

Но площта, върху която ще се правят опити с летателните апарати, не е единственото ограничение от ведомството в страната. Освен територията има и лимит на товара, който те могат да носят - до 2,5 кг. Плановете са все пак в бъдеще той да бъде увеличен до 10 кг., което ще позволи на дроновете да пренасят по няколко пици и даже напитки.

"Много секси е да си говорим за дронове, но не е реалистично да очакваме те да кръстосват небето над града и да доставят пици до хората скоро", каза главният изпълнителен директор на Dragontail Systems Идо Леванон пред Wall Street Journal.