Миналата година автомобилният концерн Volkswagen нагази в най-големия скандал в историята си, след като американските власти откриха манипулиращ данните за вредните емисии софтуер в колите на компанията.

Почти година след избухването на скандала властите в САЩ имат нов заподозрян съучастник в една от най-мащабните манипулации в индустрията на автомобилостроенето.

Според медийни публикации в различни германски издания, един от най-големите доставчици на авточасти както на Volkswagen, така и въобще на индустрията – германският Bosch, е участвал в създаването на забранения софтуер.

ЕК може да глоби Volkswagen до $40 милиарда заради „Дизелгейт”?

ЕК може да глоби Volkswagen до $40 милиарда заради „Дизелгейт”?

Необходими са координирани действия на 20 страни от ЕС

Подозренията идват от ново дело в американски съд, заведено от клиенти на компанията. В обвинението от 742 страници е посочено, че VW не са можели да променят нищо по софтуера си без модификациите да са били тествани и одобрени от Bosch.

Особено подозрение събужда и писмо от 2 юни 2008 година, в което се споменава възможността за използване на забранена технология в САЩ при тестовете за вредните емисии.

От Bosch излязоха със становище, че принципно нямат намерение да се изказват по настоящото разследвания. Въпреки това обаче заявиха, че отговорност за софтуера носи Volkswagen.