В Европа продължава дискусията дали атомната енергетика е "зелена", но един от най-големите играчи на този пазар вече гледа към източниците на енергия с аналогично нисък въглероден отпечатък - но без няколко столетия период на полуразпад. Руската ядрена компания "Росатом" обяви, че разширява своята дейност по изграждането на вятърни паркове в чужбина, съобщава ТАСС.

Контекст: АЕЦ е изключително скъпо съоръжение, което се строи с години и изисква постоянна поддръжка на най-високо ниво. Поради тази причина далеч не всяка държава е потенциален клиент на основния бизнес на компаниите като "Росатом". Те обаче имат ценна експертиза по отношение на електроцентралите без значение от използвания източник и така натрупаното при разбиването на мирния атом ноу-хау се оказва полезно и при внедряването на значително по-евтините ВЕИ решения.

Освен това се разработват и т.нар хибридни системи, в които АЕЦ е балансьор на соларни или вятърни инсталации. Това е една от възможните употреби на малките модулни реактори.

Сърбия планира изграждането на три вятърни парка на стойност €3 милиарда

Сърбия планира изграждането на три вятърни парка на стойност €3 милиарда

Ще бъдат изградени и 2000 MW държавни слънчеви централи

Детайли: Генералният директор на "Росатом" Алексей Лихачов коментира пред руската държавна агенция, че компанията планира да изнася своите разработки зад граница, като вече има заявки от Турция, Мианмар, Виетнам и страните от ОНД.

Поръчани са общо 1,7 гигавата мощности, като до края на годината влизат в експлоатация общо 1000 мегавата - колкото един от действащите блокове на АЕЦ "Козлодуй".

Вятърни турбини като небостъргачи: Най-големият офшрен парк в света ще стува над $10 млрд.

Вятърни турбини като небостъргачи: Най-големият офшрен парк в света ще стува над $10 млрд.

Мегапаркът ще захранва 6 милиона домакинства. Къде ще се намира?

В прав текст: "Ветроенергетиката не е най-голямата част от нашето производство - през миналата година са произведени около 2 милиарда киловатчаса. Нашите флагмански проекти са в Ставропол и Адигея и се надяваме, че поръчките ще нараснат и в бъдеще", заяви Лихачов.

От друга страна: Геополитическата ситуация не работи в прекалено голяма степен за "Росатом". Компанията в момента не може да разчита даже на "зелен" пробив на западните пазари, а на Изток големият конкурент е Китай, който освен всичко друго е и основен доставчик на компоненти във ВЕИ индустрията.

Експерти: Климатичните цели са постижими само при четворни инвестиции във ВЕИ

Експерти: Климатичните цели са постижими само при четворни инвестиции във ВЕИ

Нужна е подкрепа за развиващите се страни, категорични са те

Русия трудно може точно в настоящия момент да разгърне голямо собствено производство заради санкциите и заделянето на ресурси за военни цели.