Сърбия планира да построи три вятърни парка, чиято обща стойност е около 3 милиарда евро. Това се казва в проектопрограмата за икономически реформи за 2022-2024-а година, цитирана от сръбските медии.

Според въпросиня документ, публикуван от Министерството на финансите, освен Вятърен парк Костолац, с мощност 66 MW, който вече е в процес на изграждане, потенциалните места за реализация на проекти за държавни ветропаркове са още Забела и Ковин-Дубовац.

Освен това, има и публично-частното партньорство с фирма "Финтел Енергия" АД за изграждане на ветропарк Maestrale Ring с мощност близо 600 MW. Общата мощност на тези проекти е около 3000 MW.

Колко близо е Сърбия до достигането на „зелена енергия“?

Колко близо е Сърбия до достигането на „зелена енергия“?

Делът на ВЕИ потреблението в страната расте

Maestrale Ring е обявен за най-големия вятърен парк на сушата на целия европейски континент. Компанията Fintel energija ad обяви изграждането на този вятърен парк в района на Суботица в началото на 2019 г.

В допълнение към инвестициите във вятърна енергия, според проектопрограмата за икономически реформи, Сърбия планира и големи инвестиции в слънчева енергия през следващите две години.

Според програмата държавните проекти за слънчеви електроцентрали ще се реализират върху държавна земя, която е доминирана от над 200 000 хектара неплодородни земеделски земи, където е възможно изграждането на около 2000 MW слънчеви електроцентрали, пише Ekapija.

В рамките на този план е подписано (този август) споразумението за сътрудничество между Министерството на енергетиката и американската компания UGT Renewables LLC, с която се водят преговори за изграждане на слънчеви панели с обща мощност около 1000 MW, на площ от около 2000 хектара и около десет локации в Сърбия, което ще осигури капацитет от 1 GW електрическа енергия и ще намали емисиите на CO2 с 1,9 милиона тона годишно.

Сърбия и Русия изграждат Център за ядрени технологии

Сърбия и Русия изграждат Център за ядрени технологии

Благодарение на "Росатом"

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че "предстоят не толкова лесните преговори за условията" с тази американска компания и че след подписването на споразумението строителството ще отнеме около две години.

Слънчеви централи ще се строят и на депата на ТЕЦ, като е възможно да се изградят около 300 MW слънчеви електроцентрали на обща стойност около 200 милиона евро.