Сръбското правителство и Държавната ядрена енергийна корпорация Росатом подписаха споразумение за изграждане на Център за ядрени технологии, предават сръбските медии, цитирайки съобщение на правителството. Двете държави ще създадат съвместно предприятие, което ще реализира проекта в Република Сърбия.

По силата на споразумението, през следващите три години в Сърбия ще бъдат изградени още  Център за нуклеарна медицина, както и съоръжения за производство на радиофармацевтици.

Росатом помага на Сърбия да изгради център за ядрени изследвания

Росатом помага на Сърбия да изгради център за ядрени изследвания

В института ще се работи за развиване на ядрената медицина

Според сръбските власти това е исторически ден в отношенията между Сърбия и Русия, тъй като ще върне страната на картата на европейските страни, които имат капацитет за научни изследвания в областта на ядрените технологии.

Правителството е на мнение, че това ще повиши и подготвеността на Сърбия в областта на медицината, науката и изследванията, което ще е в полза и на съседните й страни.

Генералният директор на държавната руска корпорация "Росатом" - Алексей Лихачов, обясни, че Радиофармацевтичният комплекс и Центърът за нуклеарна медицина ще направят високотехнологичната медицинска помощ достъпна за гражданите на Сърбия.

Бъдещият Център за ядрени технологии от своя страна ще даде значителен принос за развитието на Сърбия чрез производство на радиоизотопи, които се използват за медицински и промишлени цели, както и чрез силиций за индустрията.

Началото на работата по практическото изграждане на Центъра е планирано за 2022-а година.

Конкурентите на гиганта Rio Tinto подкрепят протестите срещу литиевите мини в Сърбия

Конкурентите на гиганта Rio Tinto подкрепят протестите срещу литиевите мини в Сърбия

Развитието на минната индустрия в страната е под въпрос

Проектът за създаване на Център за ядрени технологии се реализира като част от Междудържавното споразумение между правителствата на Сърбия и Русия, подписано през 2019-а година по време на посещението на руския президент Владимир Путин в страната.