Най-големият вятърен парк с офшорни турбини в света ще бъде изграден във водите на Великобритания. Той ще се намира в Северно море и ще бъде изграден от мултинационалната енергийна компания SSE и норвежкият гигант Equinor.

Паркът носи името Dogger Bank и ще бъде край английското източно крайбрежие, пише Bloomberg. Той ще бъде оборудван с турбини с размери на небостъргачи и ще произвежда достатъчно възобновяема енергия, за да задоволи 5% от търсенето на Великобритания или еквивалент на шест милиона домакинства.

Какво е бъдещето на вятърните турбини?

Какво е бъдещето на вятърните турбини?

Можете ли да си представите вятърна турбина, висока над 250 метра?

Решението идва само няколко дни след като Европейският съюз обяви, че ще инвестира 940 милиарда долара за вятърни офшорни паркове за постигането на климатичните цели, както и обявяването на зеления план на премиера Борис Джонсън за подкрепа на възобновяемите енергийни източници.

Общите инвестиции в първите две фази на проекта ще бъдат около 8 милиарда долара и вече са създали стотици работни места във Великобритания, се посочва в съобщение на SSE. Всяка от фазите ще има капацитет от 1200 мегавата и ще генерира около 6000 гигаватчаса енергия.

По думите на главния изпълнителен директор на SEE Алилстър Филипс-Дейвис гигапроектът поставя акцент върху намаляването на вредните емисии и затвърдяването на позицията на Великобритания като световен лидер в сектора.

Добиването на електроенергия от офшорни вятърни турбини е с основно значение в плана на Борис Джонсън, като правителството се стреми да увеличи четворно капацитета си до 40 гигавата до 2030 година.

Най-голямата вятърна ферма в света ще е по-голяма от площта на Малта. И скоро ще е готова

Най-голямата вятърна ферма в света ще е по-голяма от площта на Малта. И скоро ще е готова

Hornsea One ще захранва 1 милион домакинства

Енергийните гиганти Orsted, Royal Dutch Shell и Danske Commodities вече подписаха споразумения за изкупуване на енергия от първите две фази на Dogger Bank.

За изграждането на парка през месец септември бяха поръчани от General Electric 190 турбини Haliade-X, по 13 мегавата всяка. Една такава турбина е висока внушителните 248 метра.

По данни на Equinor първите две фази (Dogger Bank А и В) ще бъдат изградени едновременно. Третата - Dogger Bank C - се разработва с различни времеви срокове, като финансовите параметри ще бъдат съобщени на по-късен етап. След като и трите фази бъдат завършени през март 2026 година, Dogger Bank ще стане най-големият офшорен вятърен парк в света.

Румъния инвестира €1 милиард в две вятърни централи на Черно море

Румъния инвестира €1 милиард в две вятърни централи на Черно море

Двата проекта са част от инвестиционен план за €5,4 милиарда