С напредването на технологиите вятърните турбини, които компаниите използват за производство на чиста енергия, нарастват по размер и производителност.

Само в рамките на миналия месец Siemens Gamesa Renewable Energy разкри, че развива 14-мегаватово "чудовище", който има перки с дължина от рекордните 108 метра.

Друг основен играч в индустрията - GE Renewable Energy - работи върху проекта Haliade-X, който може да се похвали с мощност 12 мегавата, височина от 260 метра и дължина на перките от 107 метра.

Докато размерът на турбините се увеличава, техниките, използвани за изграждането им, също започват да се променят, пише CNBC.

В сряда GE Renewable Energy обяви, че ще си партнира с LafargeHolcim и COBOD International за разработване на вятърни турбини, които щe използват 3D отпечатани бетонни основи.

Първоначален 10-метров прототип, използващ технологията, е разработен през миналия октомври. Ако бъдещето на прототипа се окаже успешно, цялостният проект би могъл да има доста висока приложимост.

Снимка 485530

Източник: iStock

В изявление GE Renewable обясни, че кулите на вятърните турбини "по традиция" се изграждат от сглобяем бетон или стомана и "обикновено са ограничени до височина под 100 метра. От компанията обясняват, че ширината на основата на турбинната кула не може да "надвишава повече от 4,5 пъти диаметъра, който може да бъде транспортиран по шосе, без прекомерни допълнителни разходи".

3D печатането на базите на място обаче на теория би позволило самите бази да бъдат по-големи и следователно турбините да бъдат по-високи. А колкото по-висока е турбината, толкова повече енергия може да произвежда, което от своя страна може да намали разходите.

"3D печатането е значително напреднало през последните пет години и вярваме, че се доближава до реално приложение в индустриалния свят", казва в изявление Матео Белучи - лидер на GE Renewable Energy за производствени технологии.

"Ние се ангажираме да се възползваме максимално от тази технология - както от гъвкавостта на дизайна, която тя позволява, така и от логистичното опростяване, което прави възможно изграждането на такива масивни компоненти", добави той.

Сърцето на въглищата в Европа се превръща в най-горещия пазар за възобновяема енергия

Сърцето на въглищата в Европа се превръща в най-горещия пазар за възобновяема енергия

Полша разчита на мръсното изкопаемо гориво за 70% от нужната си електроенергия. Това ще се промени

Дървени кули?

Обявената в сряда колаборация идва през същата седмица, в която шведската фирма Modvion заяви, че е получила 69 милиона шведски крони (около 7,36 милиона долара) финансиране по програмата за ускоряване на иновации на Европейския съюз.

Modvion е специализирана в разработването на дървени кули за вятърни турбини. През април тя инсталира 30-метрова кула на остров близо до Гьотеборг.

Финансирането от ЕС е разделено на безвъзмездна помощ от 26 милиона крони и 43 милиона крони за капиталови инвестиции, които Европейската инвестиционна банка гарантира.

"Освен всичко друго, безвъзмездната помощ от ЕС ще бъде използвана за изграждане на съоръжение за развитие в района на Гьотеборг. Тук ще бъде изградена първата кула в търговски мащаб - дървена кула с височина приблизително 100 метра", се казва в съобщение на компанията.

Снимка 485531

Източник: iStock

Използването на дървени материали в строителството не е ново, но тъй като загрижеността за околната среда нараства, все по-често на по-модерните материали, които могат да бъдат енергоемки, се гледа като устойчива алтернатива.

Съвременните дървени кули се разработват по целия свят, докато Modvion по-рано посочи, че дървените вятърни кули могат да бъдат изградени на "значително по-ниска цена от стоманената".

Освен това компанията посочва, че "въглеродният диоксид, абсорбиран от дърветата, докато те растат, се съхранява в дървените кули, което означава, че вятърните турбини са неутрални по отношение на климата още от самото начало".

Едно е сигурно - инвестициите в възобновяемите източници на енергия ще продължават да растат, което предполага, че в сектора ще има много технологични иновации. 

Най-големият производител на ВЕИ енергия в Европа изгражда плаваща соларна централа в Албания

Най-големият производител на ВЕИ енергия в Европа изгражда плаваща соларна централа в Албания

Централата започва да се строи в края на юни и ще струва 2 милиона евро