Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ постави в "черен писък" една ключова част от бизнеса в Сърбия. Става дума за компании за износ, които подпомагат руската армия, съобщава Balkan Insight.

Това са базираните в Белград компании Goodforwarding, Kominvex, Research and Development Company TR Industries, както и базираната в Нови Бановци Soha Info. Преди време Вашингтон наложи санкции на още стотици лица и компании, за които има сведения, че подпомагат войната на Русия в Украйна.

В новия "черен списък" САЩ поставят и Драган Драгаш - собственикът на Soha Info, както и Марко Своркан - собственик на Kominvex.

Снимка 610174

Източник: iStock

Според американското Министерство на финансите, "лицата и компаниите от компаниите в Сърбия са санкционирани от Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ за това, че работят или са действали в сектор от руската икономика, за да подкрепят военно-промишлената база на Москва."

САЩ готвят да наложат на Русия още "стотици нови санкции"

САЩ готвят да наложат на Русия още "стотици нови санкции"

"Срещу военната машина на Путин, срещу бизнеса и срещу икономиката"

Радио "Свободна Европа" съобщи през ноември 2023 година, че Soha Info, Komnivex и Goodforwarding са изнасяли електронни устройства и стоки с двойна употреба в Русия.

Новите санкции отбелязват "двете години на непредизвикана и незаконна пълномащабна война на Русия срещу Украйна и идват в отговор на смъртта на опозиционния руски политик и антикорупционен активист Алексей Навални", се казва в изявление на Министерството на финансите на САЩ.

Активите на лица и компании, добавени към "черния списък" на пракитка са блокирани в САЩ, като на гражданите на страната е забранено да работят с тях.

На този фон в края на миналата седмица Европейският съюз прие 13-и пакет от санкции срещу Русия. Като част от него, ЕС наложи експортни ограничения на една сръбска компания за "стоки и технологии с двойна употреба с мотива, че те биха могли да допринесат за технологичното подобряване на сектора на отбраната и сигурността на Русия.

"Оставаме обединени в решимостта си да разбием военната машина на Русия и да помогнем на Украйна да спечели законната си битка за самоотбрана и да възстанови своята независимост, териториална цялост и суверенитет", заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел в изявление, обявяващо пакета от санкции.

Припомняме, че през юли миналата година Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на тогавашния ръководител на Сръбската информационна агенция за сигурност Александър Вулин, като го обвини в участие в различни корупционни дейности. Според обвинението, проруският политик Вулин е замесен в международна организирана престъпна група, незаконни операции с наркотици и злоупотреба с публични длъжности.

Сърбия гласува със съгласие в резолюцията на ООН, осъждаща нахлуването на Русия в Украйна през март 2022 година, а през април гласува и за изключването на Руската федерация от Съвета на ООН по правата на човека.

През октомври 2022 годна Белград гласува със съгласие в резолюцията на Общото събрание на ООН, осъждаща опита на Русия да анексира четири региона на Украйна. Въпреки натиска от страна на ЕС и САЩ, страната отказва да се присъедини към международните санкции срещу Русия.

Вероятната причина за това е логична - Белград не членува нито в НАТО, нито в ЕС. Следователно, можем да предположим, че се страхува от режима на Владимир Путин.

Финансовите потоци към Русия пресъхват заради страха на банките да загубят достъп до щатския долар

Финансовите потоци към Русия пресъхват заради страха на банките да загубят достъп до щатския долар

Финансовите потоци между Русия и редица страни като Казахстан, Турция и Обединените арабски емирства са намалели