Saudi Aramco е изправена пред много въпросителни преди излизането си на борсата, но същото е вярно и за потенциалните инвеститори в компанията. По-рано тази седмица тя публикува проспекта за първичното си публично предлагане, но дори и огромният документ от 658 страници, не разкрива съществена информация за листването ѝ.

От него става ясно, че Saudi Aramco ще предложи 0,5% от общото си количество акции за индивидуални инвеститори, а самото първично публично предлагане ще започне на 17 ноември и ще приключи на 4 декември, пише Ирина Слав от oilprice.com. Това означава, че акциите на гиганта ще бъдат листнати на фондовата борса Tadawul в Рияд.

Очаква се тогава Saudi Aramco да направи публична на цената на акциите си, както и броя такива, които ще бъдат предложени за продажба. След това инвеститорите ще имат срок до 28 ноември, за да заявят количеството акции, които искат да закупят. Самите ценни книги по всяка вероятност ще се търгуват на Tadawul поне няколко години, преди да бъдат листнати и на международна борса.

Първоначалното количество от 0,5% от всички акции на компанията е десеторно по-малко от предварително очакваните 5%. По всяка вероятност това ще даде достъп до ценните книжа само от институционални инвеститори в началото. Но какъвто и дял да имат акциите на компанията, за момента очакваната ѝ пазарна оценка се разминава драстично в зависимост от оценяващата институция, като диапазонът е между 1,2 и 2,3 трилиона долара.

Въпреки че през миналия месец Saudi Aramco публикува нетна печалба от 68 млрд. долара за първите девет месеца от годината и че планира да разпредели дивиденти на стойност 75 млрд. долара през 2020 г., засега огромният проспект, публикуван от гиганта, не разсейва мъглата пред инвеститорите относно нейното излизане на борсата.