Петролният гигант Shell се споразумя с властите в Пенсилвания да плати 10 млн. долара глоба за екологични нарушения в своя рафинерия, но не планира да спре да замърсява региона, съобщава Quartz.

Контекст: Рафинерията, разположена на по-малко от 50 км от Питсбърг, беше 5 години в строеж и беше завършена чак през ноември миналата година. Нефтохимическото предприятие извършва т.нар "крекинг" на етан за производство на полиетилен (PE) - практика, която е критикувана заради високите вредни емисии и невъзможността да се използват рециклирани пластмаси.

Смъртността в резултат на замърсяване на въздуха струва $225 милиарда на света

Смъртността в резултат на замърсяване на въздуха струва $225 милиарда на света

Това посочват от Световната банка в свой доклад

Инвестицията в завода е 6 млрд. долара, като се очаква от него да излизат по 1,6 млн. тона полиетилен годишно при достигане на пълен капацитет.

Детайли: Скоро след началото на експлоатацията на завода местните жители започнаха да се оплакват от замърсени въздух и води, а природозащитници започнаха процедура срещу Shell на федерално ниво.

Работата на рафинерията е съпътствана с технически проблеми, като от началото на 2022 г. до момента Shell са уведомили властите за 39 аварии, от които дузина са след края на строителните работи.

Заплатата на бившия изпълнителен директор на Shell скочи с 53% до $11,5 милиона през 2022 г.

Заплатата на бившия изпълнителен директор на Shell скочи с 53% до $11,5 милиона през 2022 г.

Петролният гигант реализира рекордна печалба от 40 милиарда долара през 2022 г.

Така стигаме до тази седмица, когато губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро обяви че Shell "са признали, че са превишили разрешените нива на замърсители на въздуха, съгласили са се чрез ремонти да ограничат бъдещите замърсявания и са приели да платят близо 10 млн. долара на Департамента за опазване на околната среда и на местната общност".

Половината от тази сума ще бъде платена директно на щата, а останалите пари ще бъдат дадени за екологични проекти в региона.

Петролният гигант Shell се похвали най-високата печалба в над 100-годишната си история

Петролният гигант Shell се похвали най-високата печалба в над 100-годишната си история

Компанията отчете печалби от 39,9 милиарда долара за цялата 2022 г.

От компанията директно са заявили, че очакват вредните им емисии да са над нормата и през следващите месеци. Изпълнителният директор на Shell Наел Саван даже коментира, че някои от техническите проблеми са нормални за новопостроен нефтохимически обект. От края на март производството на етилен и полиетилен е спряно заради ремонти, като се очаква те да продължат още няколко седмици.

От друга страна: Според екоактивистите подобна санкция е "като глоба за неправилно паркиране" за компания с размерите на Shell. Все пак местната власт и регулаторите продължават да следят обекта в Пенсилвания, като вероятно ще има и следващи глоби.