Японската автомобилна компания Honda, която вече напусна Русия, обяви за рязко увеличение на приходите си. За второто тримесечие на 2023 г. печалбата на японския автомобилен производител се е увеличила със 78% до 394,4 милиарда йени (2,76 милиарда долара), съобщи Reuters.

Година по-рано печалбата на компанията за периода от април до юни е била 222,2 млрд. йени. За значителнито подобряване на показателите на Honda голям принос има ръстът на продажбите "на дребно" на Северноамериканския пазар. За тримесечието те са се повишили на годишна база с 44,7%, до 347 хил. автомобили.

Освен това, приходите на Honda бяха повлияни положително от отслабването на йената спрямо долара, коментират анализатори от Refinitiv.

Вторият по големина производител на автомобили в Япония по отношение на продажбите, реши да запази прогнозата си за оперативната печалба за текущата година на 1 трилион йени, която е под средната прогноза на анализаторите от 1,117 трилиона йени.

Представители на Honda посочват, че ще преценят необходимостта от промяна на прогнозите в началото на ноември. Евентуалната новата оценка ще вземе предвид и по-нататъшни промени в обменния курс на националната валута.

Марката Honda вече не е официално представена в Русия - през юли автомобилният гигант обяви рекордно ниски продажби в страната. За месец е продададен само един автомобил.

От 9 август Япония забрани доставките в Русия на автомобили с обем на двигателя над 1,9 литра, както и хибридни и електрически превозни средства. Ограниченията важат не само за нови, а и за употребявани автомобили.

Новата Honda CR-V вече и като зареждаем хибрид (Видео)

Новата Honda CR-V вече и като зареждаем хибрид (Видео)

Новото CR-V също така е и с нови и по-големи габарити във всяко едно направление