Американската верига пицарии Pizza Hut, която преди близо 10 години се изтегли от българския пазар, напуска още една страна в региона. Компанията е обявила, че слага край на операциите си в Гърция, а като причина за това се посочва, че бизнесът ѝ в страната няма как да бъде устойчив в условията на пандемията, пише местното издание Kathimerini.

До края на тази седмица веригата ще затвори всичките си 16 ресторанта в южната ни съседка и ще освободи общо 180 служители.

"Компанията направи огромни усилия през предходната година да върне обектите си на печалба и към растеж", са коментирали представители на веригата пред държавната новинарска агенция ANA-MPA.

"За съжаление пандемията, която създаде безпрецедентна криза за страната и света, принуди ресторантьорския сектор да плати висока цена и доведе до задълбочаване на вече съществуващите трудности", се посочва още.

Източникът на компанията добавя още, че Pizza Hut е отчела значителна загуба в резултат на блокираната икономика в Гърция, което е било допълнителен натиск за бизнеса ѝ. Засега операциите ѝ в съседна Румъния остават. Там веригата има обекти в Букурещ и Крайова.

Американската верига навлезе на българския пазар през 1995 година като стана първата чуждестранна такава за бързо хранене у нас. Тя имаше ресторант на булевард "Дондуков", както в едни от първите молове и в Бизнес парка в София.

През 2011 година обаче компанията затвори обектите си в столицата и спря доставките си на пици до дома, а след това се изтегли напълно от България.

Преди няколко години излезе информация, че Pizza Hut може да се завърне у нас, след като операторът на марката за региона - полското дружество AmRest, обяви, че готви експанзия в Централна и Източна Европа. Тогава стана ясно, че компанията ще отвори около 300 заведения в региона, но в крайна сметка до завръщане на българския пазар на веригата не се стигна.

AmRest управлява още брандове като Starbucks, KFC и Burger King в региона.