"Солвей Соди" беше избрана за Пионер на целите за устойчиво развитие (SDG) на Глобалния договор на ООН за 2023 г. в категорията "Големи национални и мултинационални компании".

"Солвей Соди" кандидатства за престижното отличие след като спечели националната награда на българската мрежа на Глобалния договор на ООН тази година, което даде възможност на компанията да се бори за световната награда.

Най-престижните световни отличия за устойчивост, зад които стои Организацията на обединените нации, отдават глобално признание на лидерите, които развиват бизнеса като сила за добро, поставят си амбициозни цели и въздействат върху своите организации и обществото в посока на устойчивото развитие.

"Солвей Соди"планира инвестиция от над 300 милиона лева в декарбонизация

"Солвей Соди"планира инвестиция от над 300 милиона лева в декарбонизация

Това е една от най-големите единични инвестиции, правени от действащо предприятие през последните 20 години

"Да получиш награда, след такъв взискателен състезателен процес, е наистина доказателство за упоритата работа и ангажираността на всички служители да помогнат за постигането на целите за устойчиво развитие", каза г-жа Санда Оджиамбо, главен изпълнителен директор на Глобалния договор на ООН.

Спирос Номикос, изпълнителен директор на "Солвей Соди", приема тази награда като признание за целия екип на "Солвей" и "Солвей Соди", в който всички са "супергерои за устойчивост". Компанията планира намаляване на въглеродния отпечатък от производството с 40% до 2027 г., прекратяване на използването на изкопаеми горива до 2030 г. и постигане на климатична неутралност до 2050 г., който е изцяло в съответствие с програмата за устойчивост на Групата - "Един Солвей/Една Планета".

Изпълнението на проектите в амбициозната Пътната карта за устойчивост и околна среда на компанията ще спомогне и за намаляване на въглеродните емисии на национално ниво. Следващата стъпка на "Солвей Соди" е да ускори постигането на целите си и да гарантира, че продуктите на компанията, които са от съществено значение за обществото, ще продължават да се произвеждат в България. За това е необходима силна административна подкрепа във всички области, за да може декарбонизацията на енергоемките индустрии в страната да се случи.

"Солвей Соди" планира изграждане на крупна инсталация, използваща алтернативни горива

"Солвей Соди" планира изграждане на крупна инсталация, използваща алтернативни горива

Съоръжението ще допринесе да опазване на околната среда

"Солвей Соди" в Девня, е едно от най-големите индустриални предприятия в България и най-големият завод в Европа за производство на синтетична калцинирана сода. Калцинираната сода е основна суровина за стъкларската промишленост, използва се също при производството на перилни и почистващи препарати, в химическата промишленост и металургията, силикатите и стъклените влакна, а содата бикарбонат обслужва пазарите на хранителни продукти, животинско хранене, пречистване на димните газове и здравеопазването.

"Солвей Соди" е приватизирано през 1997 г., като основни акционери в него са международната химическа група "Солвей" (75 %) и турската химическа група "Шишеджам" (25 %).