TikTok обнови политиката си за поверителност в САЩ по-рано тази седмица, позволявайки на китайската компания автоматично да "събира биометрични идентификатори и биометрична информация" от съдържанието на своите потребители, предаде Zero Hedge.

В секцията за автоматично събираните данни в общите условия китайската компания вече посочва:

"Може да събираме информация за изображенията и аудиото, които са част от вашето Потребителско съдържание, като идентифициране на обектите и декорите, които се появяват, местоположението в изображението на лицата и характеристиките на тялото и атрибутите му, естеството на аудиото и текстовете на вашето потребителско съдържание. Можем да събираме биометрични идентификатори и биометрична информация, както е дефинирано от американското законодателство, като отпечатъци на лица и гласови данни от Вашето Потребителско съдържание. Когато се изисква от закона, ние ще търсим всички необходими разрешения от вас преди всяко такова събиране."

От TechCrunch посочват, че така дефирани, дейностите на TikTok не посочват нито каква информация се събира, нито кои федерални или щатски закони се цитират, нито защо е нужно изобщо компанията да използва биометричните данни на потребителите си или пък как ще ги уведомява за изисканите "разрешения" от тяхна страна.

"Само в три щата - Илинойс, Тексас и Вашингтон, има закони, защитаващи хората от корпорации, които събират биометрични данни", изтъкват от Zero Hedge. "Останалите 47 щата нямат никакви ограничения."

Според медията, обновяването на общите условия от страна на китайската компания може да засегне биометричните данни на почти 70 млн. потребители. Веднъж събрани от компанията, те повече не могат да бъдат "върнати".